ascociala svensken

Jag blir tokig på den blyge svensken och dess otroliga dumhet. Jag var på Clas Ohlson häromdagen. I en trång passage blockerade jag vägen till glödlamporna. Ett par i medelåldern behövde gå förbi. Men istället för att säga till stod de och trampade och hummade och harklade.
Jag fattar inte grejen?! Kan man bara inte säga sitt ärende? Hur kan man vara så blyg/besvärad/ohövlig att man inte ens kan klämma fram ett "Ursäkta kan jag få komma förbi?" När jag märkte vad de gjorde putade jag ut
rumpan så att det blev ännu trängre. Vändre ryggen till och började läsa noggrant på förpackningen i handen. Så gör jag i ren protest mot att den ascociale Svensken. Vill de att jag ska flytta på mig kan de väl ändå använda munnen! Ibland tar folk mod till sig och smyger (slickad mot väggen) bakom mig för att, gud förbjude, inte nudda min kropp med sin. Ibland tränger de sig förbi med vassa armbågar som gör ont. Ibland går de helkt sonika en jätteomväg för att komma förbi. Plötskigt dyker de upp på min vänstra sida och står och hummar där istället.

Efter tre långa minuter, väste kvinnan fram ett indignerat:
-"Fåår vi komma förbi här"

- "Nej men herregud, förlåt, stod jag i vägen? Varför säger ni inget!" blev mitt svar.
Idioter!

Kommentarer
Postat av: Anna

Bra rutet! Jag blir precis likadan - ganska barnslig och hämndlysten - men jag kompenserar det med att vara extremt och översvallande trevlig mot dem jag tycker brister i sociala färdigheter. Många är de som drabbats av mig i köer, i väntrum och liknande, på ställen där man liksom förväntas låtsas att man inte existerar. Jag menar inte att man måste berätta vad man lider av eller vad man ska ha på apoteket eller så, men man kan väl säga hej och le lite? Två människor i ett rum som inte ska låtsas om varandra.? Hundar är bättre. De är lika nyfikna som vi människor egentligen är, men de nosar varandra i rumpan direkt och sedan är isen bruten.

2007-11-14 @ 10:23:23
Postat av: Sandra

Ha ha! Det är så ljuvligt att provocera dessa gråa varelser. Jag får en massa tillfällen till det på mitt jobb men också när jag är i affärer. Och hur svårt är det att ursäkta sig och säga att man vill förbi? Personen som står i ens väg kanske befinner sig någon annanstans i tankarna. Beväpnad med ett leende och en klar röst och sen ber man bara personen flytta sig. Svenskar borde le mer!

Postat av: Johan

http://nicaea.wordpress.com/2007/07/15/en-bordsdam/

2007-11-14 @ 10:54:25
URL: http://nicaea.wordpress.com
Postat av: cruella

Min man har en engelsk uppfostran (back straight, eyes front, onwards Christian soldiers liksom) och han blir gaaaaalen på den svenska drulligheten! Precis det du beskriver är ju bara helt handikappat (no offence till de som är funktionshindrade på riktigt - de har oftast mål i mun;-)

Så här tycker jag: Man håller upp dörrar åt folk. Håller någon upp dörren åt en går man igenom OCH SÄGER TACK och tar eventuellt emot dörren själv. Jag har fler än en gång blivit stående som en lakej och hållit dörrjäkeln medan drullarna bara seglar förbi.

Man ursäktar sig och ber att få komma förbi. Givetvis. Sedan säger man tack MED ETT LEENDE och gärna ögonkontakt (Gott im Himmel - sånt är farligt för en blyg svensk)

Råkar man knuffa till någon BER MAN GIVETVIS OM URSÄKT!

2007-11-14 @ 11:14:51
Postat av: Johanna

haha! Bra skrivit! Det värsta jag vet är folk som knuffas när de ska förbi man står och väntar på ett "ursäkta" men det kommer aldrig och när man väl vänder sig om är de redan många meter därifrån. Sådant gör mig arg.

2007-11-14 @ 11:25:22
Postat av: Maja

Bra gjort! :) Jag kan också bli riktigt irriterad över den blyga svensken som inte vågar göra sig hörd. Men även irriterad över den idiotiska svensken som tror att han/hon äger hela världen, och "trampa på" andra är helt OK för sin egen skulls vinning. Artighet, sunt förnuft och lite hyffs kommer man långt med.

2007-11-14 @ 11:50:00
URL: http://somaja.blogspot.com
Postat av: Kajsa

Jaa, varför i hela friden kan man bara inte öppna käften och säga något? Det är ju inte så svårt att bara säga det där, ursäkta kan jag få komma förbi. Men jag har märkt att jag själv göt så ibland och hämnas då på migsjälv genom att jag måste vara extra noggrann med att ställa frågan i extra långa ordalag. :)

2007-11-14 @ 13:29:15
URL: http://aenigma.blogg.se
Postat av: Elsa

Klockrent! Tycker det kanske mest för att jag gör PRECIS likadant själv (extra put med rumpan hehe).

Skärpning Svensk!

Hur gick det med de där på din skola som stod med tappad haka efter att du sa att du skulle på bönskola? Vi fick ju aldrig höra.

2007-11-14 @ 13:52:33
Postat av: Ullis

Haha, fyfan va bra. Mycket sanning i det du skrivit. Har själv vid många tillfällen blivit irriterad på folk som i stort sätt puttar undan en istället för att be om dom kan få komma förbi. :/

2007-11-14 @ 16:36:51
URL: http://ulriika.webblogg.se
Postat av: Elin

Ja, jag undrar också över hur dina bekanta reagerade efter ditt uttalande om bönegruppen, så berätta!

2007-11-14 @ 18:07:16
Postat av: Antonia

De va jävligt bra gjort! Ibland förväntar folk lite för mycket.. man måste säga någonting eller ifrån sig! Det hände nästan likadan situation.. fast han var otrevlig, mot mig, puttade och pratade högt. Jag skrev i telefonen, - fattar du inte att jag är döv! (egentligen hör jag dåligt men vissa dagar kan jag inte höra så bra) började han mumla någonting och lät mig stå före honom.

2007-11-14 @ 18:59:59
URL: http://www.metrobloggen.se/antoniachic
Postat av: Cicci3

JA berätta om hur kursarna reagerade efter "Jesuschocken".

Clas Ohlson historien är ju bara på pricken klockren. Jag retar ihjäääl mig på trögheten. Detta gäller inte minst i bankomatköer (du vet när det är 2 bankomater bredvid varandra). Folk är ofta väääldigt hämmade.

2007-11-14 @ 20:26:41
Postat av: Olivia

Jättebra gjort!!!! Verkligen snyggt svar oxå :D:D. Fattar inte varför det är så svårt att fråga om någon kan flytta på sig? Det gör ju inte den personen något!

2007-11-14 @ 23:03:06
URL: http://oliviajohansson.blogg.se
Postat av: malin

huvudet mitt på spiken, eller vad brukar man säga. något jag så ofta märker är vid busstationen. att man verkligen måste stå minst tio meter ifrån varje människa, även om den 4e som kommer få stå väldigt långt ifrån där bussen kommer stanna.

kan det vara för att man ska markera att man inte känner varandra eller att inte störa den som kom tidigast?

2007-11-15 @ 16:30:17
URL: http://junibacken.blogg.se
Postat av: underbaraclara

ohohoh, vilka hälriga intressanta svar ni skriver. jag älskar att bara slänga ut ngt och se hur ni resonerar kring det! tack för att ni är med och debatterar!

2007-11-15 @ 17:28:21
URL: http://underbaraclara.webblogg.se
Postat av: Julia

Jag håller absolut med dig, men! Jag är själv en av dem som sällan säger något, och det är inte för att jag är otrevlig eller inte vet att jag borde säga något. Jag är bara helt otroligt blyg när det gäller sådana där saker, och kan ibland känna mig helt paralyserad bara av tanken på att behöva säga något. Men såklart har du rätt och självklart ber jag om ursäkt om jag råkar knuffa till någon (:

2007-11-16 @ 17:13:17
URL: http://papertigers.blogg.se
Postat av: malliss

hahah helt rätt. Säger de inget får de skylla sig själva :)

2007-11-17 @ 15:50:34
URL: http://www.malliss.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback