Den snälla revolutionen

Jag har fått min andel elaka kommentarer på den här bloggen. Bakom anonymiteten kan man vara hur taskig som helst. Men jag förvånas också ständigt över hur generösa ni läsare är. Omtänksamma kommentarer strömmar in. För internet underlättar inte bara för elaka påhopp, utan även för fina ord. Vad beror det på? Kanske har det att göra med att man inte känner samma konkurrens på internet. Det är enklare att ge en komplimang till en gymnasietjej i Malmö, än hon i parallelklassen på ens egen skola. Man tävlar inte om samma killar, jagar inte samma status. Man känner sig inte hotad; Du får vara hur snygg du vill i Luleå, för där bor inte jag typ
     Jag önskar att alla vi tjejer som skriver snälla kommentarer på bloggar skulle säga lika snälla saker till tjejerna vi möter varje dag. Till tjejerna vi stör ihjäl oss på. Till tjejerna som alltid får komplimanger. Till tjejerna som aldrig får komplimanger. Till varandra helt enkelt.
     Jag tvivlar inte på att ni redan ger varandra komplimanger. Det gör ni säkert. Men det behövs mer! Mer systerskap. Mer stöttning. Mer uppmuntran och mindre konkurrens! Om vi ger varandra den bekräftelse som behövs kommer vi inte att törsta lika mycket efter killarnas. Jag vet det av egen erfarenhet.

Den finaste komplimang jag fått på bloggen har inte handlat om mina kläder. Den löd "Du verkar vara en sådan bra tjej. Dig skulle man verkligen vilja vara kompis med" . Och vet ni varför den är så bra? Jo, därför att den kommentaren gör mig till en bra tjej. Jag blir det andra förväntar sig av mig. Hur kan jag inte vilja vara en bra tjej, när hon tror att jag är det?
     Vad säger ni tjejer? Är det inte dags att vi börjar förvänta oss gott av varandra?! Börjar anta att andra tjejer vill oss väl! Slutar acceptera klichébilden av den intrigerande kvinnan! Och föregår själva med gott exempel! Jag börjar nu. Genast. Studs på momangen. Genom att skicka några sms som jag borde skickat för flera år sedan.

Kommentarer
Postat av: Nicole

Jag tycker att det är lite pinsamt med sådant, även på internet. Att jag vågar kommentera bloggar över huvud taget är ett stort steg för mig. Men jag skall försöka. Jag kan ju till och med börja med att säga att jag har drömt om dig, även fast jag då inte visste riktigt hur du såg ut, så i drömmen satt jag och ditt användarnamn och pratade. Eh, ja. Lite knasigt, men förhoppningsvis skrattar du inte åt mig.

Postat av: Jenny W

Åh, så sant! Verkligen nått att tänka på och ta efter! /Jenny

2007-10-07 @ 12:07:46
URL: http://jennyolivia.blogg.se
Postat av: Carolina

Jag håller fullständigt med dig Clara - ett problem tycker jag dock det är när jag märker hur en del flickor strör komplimanger runt sig och inte menar allvar med dem! Att frisyren eller nya tröjan är såååå snygga och så hör/ser man att människan blåljuger... Ibland blir det så mycket komplimanger att värdet av dem måste vara orimligt på något sätt. Själv har jag inga problem med att ge ros, men inte heller ris, om någon frågar efter det. Men det medför också att har kompisen en ny frisyr så säger jag inte att den är snygg om jag inte tycker det, jag slingrar mig ur det visuella faktum som ändå är, på något annat sätt. Men jag säger inte att det är snyggt. När någon dock klippt sig på ett som jag tycker passar den personen, då får hon/han vet det med råge! Jag hoppas att folk i min närhet på så sätt ska notera, ju mer de lär känna mig, att säger jag något så menar jag verkligen det, vare sig det är en för dem positiv eller negativ åsikt.
Senast jag verkligen menade något var när jag vid textlavdelningen på Åhlens stegade fram till den unga kvinnan i jazzbandet jag sett och njutit av kvällen innan och sa att jag tyckte hon sjöng mycket mycket bra! Hon såg verkligen förvånad men väldigt glad ut...

2007-10-07 @ 12:23:23
Postat av: Anna

Mera systerskap och stöttning låter fint. Jag försöker tänka på att inte snacka skit om andra kvinnor, men ibland går det inte. Jag menar då har jag redan börjat babbla innan jag kommer ihåg min minneslapp i hjärnan.
Och så kommer jag in i perioder när jag försöker ge komplimanger om inre egenskaper istället för om det yttre. De känns väl annu mer lyxiga än att någon tycker man tagit på sig ett plagg som är smickrande.

2007-10-07 @ 12:31:04
URL: http://bloggenomkittydrew.blogspot.com/
Postat av: Anonym

du är snygg i din nya frisyr!

2007-10-07 @ 12:57:16
Postat av: Vera

Amen to that!
kram & ha en mysig söndag :)

2007-10-07 @ 15:29:29
URL: http://verasvarld.blogspot.com/
Postat av: karin

är faktiskt ganska duktig på detta med att våga gå fram och ge komplimanger, både till folk jag känner och okända folk på gatan. känns bra, när man verkligen ser hur glada dem blir. "göra en människa glad varje dag" är mitt motto

2007-10-07 @ 15:37:23
Postat av: maria

Jag kan bara säga som vanligt när Clara släpper loss: Word!
"Jag uppskattar dig", "Jag trivs med dig", "Jag lägger märke till dig och det du gör" - mer sånt, mindre "Vilken snygg tröja". För det är ju bara att följa de vanliga spåren. Tycker jag själv dårå alltså.

2007-10-07 @ 15:56:15
Postat av: PrettyInPink

du är så himla bra Clara! klart vi ska vara snälla mot våra systrar! det är så otroligt viktigt! kram kram!

2007-10-07 @ 17:28:34
URL: http://www.PrettyInPink.blogg,se
Postat av: Linn

Kan inte annat än hålla med. Något man får jobba på!

2007-10-07 @ 17:41:49
URL: http://www.linnsara.blogg.se
Postat av: Fröken SötSur

Så sant! Jag ska bli ännu bättre på det:)

2007-10-07 @ 17:48:44
URL: http://suratanten.blogs.se
Postat av: M

Väldigt sant, mer systerskap! Jag har varit en utbildning denna helg där många av tjejerna verkar ha förmågan att säga otroligt uppskattande saker till folk de ändå inte känner så väl. Detta blev jag mycket inspirerad av och ska försöka ta efter. Minsann.

2007-10-07 @ 18:19:03
URL: http://www.kvinnogatan.blogg.se
Postat av: Kajsa

Du är en sådan klok unge! Makten åt Clara säger jag, maaaaakten åt Clara. Och jag ser verkligen fram emot att åka till Umeå nu i veckan trots att jag måste sitta i bilen i en evighet för att komma dit. men det är värt det om jag kan träffa dig liksom! :D Är helt pepp pepp pepp på att se en av Sveriges coolaste bloggerskor i verkligheten. Jag ska ta en massa kort på dig som jag kan lägga upp på min blogg och skryta med! ^^
Vill du bestämma en dag när du kan som bäst? Onsdag, torsdag eller fredag! Om du vill maila så gör det. :) Kramar till syster

2007-10-07 @ 19:34:18
URL: http://aenigma.blogg.se
Postat av: underbaraclara

Nicole: hah, oj vad weird! Men du är rar !
Jenny: Amen!
Carolina: jag håller med dig om att man inte ska säga sådant man inte menar! Komplimanger ska vara ärligt menade. Men som tur är har ju alla någonting berömvärt!
Anna: Urs, jag vet, man måste lära sig att hålla käften stängd lite oftare - jag försöker mycket!
Anonym: TACK! Gulledig!
Vera: kramkram!
Karin: Skitbra! man blir ju själv så glad av det dessutom!
Maria: Word!
Pretty in pink : KRAM :D
LInna: varje dag!
Sötsur: jag ska försöka jag med!
M: oh, härligt! Mer sådant"
Kajs: Åh, vad roligt det ska bli, men du gör mig helt nervös med dina förvänntingar. När du ser mig i verkliga livet blir du besviken - en helt vanlig tjej med halvbra hy och inte alls sådär dödligt cool! Men det får räcka ändå :D Kram!

2007-10-07 @ 22:02:20
Postat av: Jullebull.

Aa, jag känner verkligen igen mig och ja, samhället för all del, i allt du skriver och jag håller verkligen med dig. Mer komplimanger åt folket! :)

2007-10-07 @ 22:48:41
URL: http://metrobloggen.se/herrgalen
Postat av: sanna

Jag är på! Du är så otroligt insiktsfull. Det beundrar jag och inspireras verkligen. Jag har skrivit ut flera saker du skrivit ner här i din blogg, som nu fungerar som små påminnelser för mig i vardagen. Fortsätt så, du är jättefin! :)

2007-10-07 @ 22:52:39
Postat av: Sandra

5 sms ivägskickade i ett nafs. Tack för sparken i häcken!

2007-10-08 @ 15:01:40
Postat av: sanna

det bästa som finns är att få en komplimang av någon som inte behöver ge den. som kassörskan på ica, tanten på bussen eller liknande. vi borde verkligen bli bättre på att ge uppriktiga komplimanger till folk vi inte känner. det lyser upp dagen lite för alla.

så - bra skrivet.

2007-10-08 @ 21:13:08
URL: http://tistel.blogsome.com
Postat av: Fia

Hej, jag hittade din blogg av en slump och reagerade som alla andra flickor; med häpnad, beundran och avundsjuka. Efter som jag har rätt så rejäl prestationsångest så har jag dock inte sällat mig till flocken av fina människor som skriver fina kommentarer. Jag kan inte riktigt skriva bara för skrivandets skull, hur värd du än är alla komplimanger.

Nu skriver jag ändå, och detta för att du i ovan inlägg berör något som jag funderat kring ända sen jag började läsa din blogg. Nämligen vilken funktion du fyller för alla oss läsare. Vad är det som gör dig så speciell? Det är nästan sorgligt, att du lyckas vara unik genom att vara dig själv! Hur galet är inte det? Var människa är unik och speciell men efter som gemene man/kvinna inte har tillräckligt med tilltro till sig själv så apar hon efter de som hon själv ser upp till. Vips! så har vi hundratals likartade posörer och låtsasskribenter på allsköns bloggsajter.

Du fyller en funktion, ett hål i alla våra hjärtan, och vi tycker om dig för att vi unnar dig att vara så himla bra. Och vi unnar dig detta för att du är den vi alla skulle vilja vara, eller i alla fall din vän, din syster, din förtrogna.

Du inspirerar alla flickorna, och säkert en del pojkar, att tänka själva och vara sina egna. Och att man inte behöver sexualisera sig själv för att vara stark.

Men du ger mig hopp.

2008-03-25 @ 03:26:19
URL: http://attlevaettoliv.blogg.se
Postat av: Discount Nike Sneakers

I really wish I hadn’t seen this as I really want one now!

2011-09-10 @ 10:28:03
URL: http://www.nikerwo.com
Postat av: Moncler Jackets Sale

Thank you for your article!

2011-10-08 @ 06:19:43
URL: http://www.usbestmoncler.com/
Postat av: jordan chaussure

Pour tous ceux qui veulent acheter authentiques Air Jordan chaussures à bas prix il ya certaines choses

2011-12-26 @ 04:06:38
URL: http://www.jordanchaussure.com
Postat av: nike free

Når nogen kommer til skobutik med henblik på at købe nogle behagelige og gode sko det første navn, <a href="http://www.nikefreerun3.net" title="nike free">nike free</a>

2011-12-26 @ 04:09:57
URL: http://www.nikefreerun3.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback