nattuggla och tuppjuckDet här tycker jag är kul.
Ibland känner jag så här.

down came the rain

Cyklade hem från yogan när värsta åskvädret bröt ut.
Det dånade, blixtrade och regnet hällde ner.
Slet av mig jackan och störtade fram i mörkret.
Kände vattnet sippra genom tröjan.
Ett ungt par kysste varandra under den flimmrande himlen. Våta av regn.
Jag öppnade munnen och törsten blev släckt.
Det var fint.

Njal

image1276

Regnig söndag och jag hetsläser Njals Saga. Det finns nog ingenting mer stressande är att läsa en bok under tidspress. Man har ju trots allt bara ett lästempo. Kortare stunder kan man lägga in höga läsväxlar, men medeltidslitteratur kräver ändå en del. Man kan inte skumma texten direkt. Så, nu ska jag sluta skriva och fortsätta läsa.

Klänning: Mormors gamla
Strumpisar: Lindex
Skor: Din Sko
Paraflax: Lagerhouse

Modebloggarens brandtal

Den senaste veckan har jag läst inte mindre än tre artiklar om hur hemskt det är med modebloggar. En av de värsta sakerna med dessa är de 14 åriga tjejer som visar upp sina garderober. Fulla med dyra skrytplagg som de köpt för att passa in. Detta retar gallfeber på många. Och nej jag tycker kanske inte heller att det är så intressant. Men varför kan man inte få ha de intressen man vill? Och lägga sina slantar på vad man vill? Ingen anklagar ju en fjortonårig musikbloggare för att vara ytlig och osjävständig. För att vara ett musikoffer som lägger veckopengen på obskyra stenkakor.

Flera av modebloggskritikerna tycker också att det är fjantigt att tjejerna lägger ut bilder på sig själva iförda Dagens Outfit. Ofta taffliga bilder, tagna i spegeln med blixt, utan skärpa. Hemskt upprörande! Men vad hade ni väntat er? Alla kids är inte mästerfotografer. De har inte systemkameror och behärskar inte photoshop. Betyder det att de inte ska blogga? Och varför är det värre att visa upp modebilder än musikklipp?

Ett tredje hånfullt argument är att bloggtjejer inte kan stava. Well, hur bra stavade ni när ni var tretton år? Och hur lärde ni er sedan att stava? Jo, genom att öva! Dessa unga tjejer övar när de bloggar. Bloggande är kreativt. Kreativitet är bra. Om inte journalister övat som unga skulle de aldrig bli bra skribenter.Var lite ödmjuka! Bloggande är förmodligen det mest oskyldiga en 14 årig tjej kan ägna sin fritid åt. Men om det nu stör er så mycket så - sluta läs! Det finns ingen blogggenre som är så inpyrd med självplågare som modegenren. Masochisterna intar dagligen modeöverdoser.

Jag tror att allt det här bottnar i att mode inte är ett accepterat intresse! Det är huvudsakligen kvinnligt och därmed löjligt och ytligt. En andra klassens hobby. Det är tacksamt att hacka på modebloggar. Det är inte lika kul att håna musikbloggar. För de handlar ju om riktiga intressen. Mode tas inte på allvar. Trots att kläder är en av våra viktigaste kulturyttringar. Jag skulle våga påstå att det spelar större roll än musik, teater, litteratur och konst tillsammans. För mode drabbar oss alla. Man kan påstå att man inte bryr sig, men ändå bär man kläder varje dag. Närmast huden. Tätt intill.

Ni unga tjejer (och killar) som knåpar med era bloggar om mode, musik, teknik eller sport; All heder åt er! Ert kämpande kommer att löna sig. Ni kommer bara att bli bättre. Och bloggande är kul. Det är kreativt. Det är värt att ta på allvar. Låt ingen intala er annat! Jag hejar på er!

Uppdatering: Jag vet inte om jag uttryckt mig otydligt i den här texten, för i så fall vill jag förtydliga: Jag är inte för konsumtionshets. Jag är inte för shoppingbloggar. Men jag är för att tjejers "typiska" intressen tas på samma allvar som killars. Och att man ska få blogga om vad man vill och med hur dåligt språk man vill. Om folk sedan vill läsa säger det mer om läsarna än om bloggarna.

family guy

image1275

Ikväll är familjekväll. Det är det bästa som finns. Jag är otroligt familjegrisig och gillar att hänga med dem nästan jämt. Jag har ätit renstek och blåberspaj, sett på Svensson och Svensson, Babben & Co samt varit på hundpromenad med mamma, Anna och Sixten. Promenader ska föredragsvis njutas i märkvärdiga skor som smäller och smackar, basker och hemstickade vantar. Tycker jag. Mormorsstövlarna fick jag idag överta från Anna. Scnällt värre!

Nu: Elda i spisen
Sedan: Läsa ut Njals Saga

oh the kissneedy pose

image1273

sakletare

image1271image1272

Trött Anna bjuder på en outfit.
Vet inte vart någonting är köpt, men jag tippar att allt är vintage. Min syster är en ännu värre sakletare än mig!

morgonfrost

image1270

Lördag och morgonfrost.
Jag fick ledigt idag.
Jakob stekte plättar till mig och moster kom på besök
Nu hämtar jag strax allra käraste syster på flyget

min utsida räknas också

Litteraturvetenskap är verkligen intressant. Det är genus, filosofi, historia, religion och litteratur i ett. Jag gillar det skarpt. Har haft föreläsningar och sedan jobbat hela långa dagen vilket var en mindre lyckad kombination. Kom hem klockan åtta och nu ska jag sova. Oh, det glamourösa livet jag lever.

Men i övrigt måste jag säga att kläderna verkligen gjorde min dag. När man känner sig prinsessfin känns allt mycket lättare. Det är lögn och evig osanning att det bara är insidan som räknas. Min utsida räknas också. Jag gillar den.

frostnupen

image1263image1262

En av de riktigt kalla dagarna hittils. Frost på marken. Men jag myser bara i jackan jag äntligen hittat. Har cyklat omkring i koftor hittils vilket inte varit en hit. Alldelens för kallt. Men nu, äntligen har jag fått en kappa. Nu blir det inga fler köp fram till Jul. Amen på det.

Kappa: Object
Klänning: Dixie Grey
Skor: Din sko
Väska: VIntage

Idag blir en jobbig dag, men Gud bär mig.
Tack

gud hjälp

Klockan är tolv. Har precis kommit hem från jobbet.
Grinfördigt trött och föreläsning tidigt i morgon. Sedan jobb resten av dagen.
Sedan, läs resterande 200 sidor i Njals saga. Jag hatar att livet gör så mot mig:
Ketchupeffekten.
Först kommer inget
Sedan kommer inget
Sedan komme allt.
Nämnde jag att jag flyttar nästa vecka? Och har tenta?
Gud hjälp mig!

jag längtar...

image1260
image1261

Oh. Det är kallt och höstklart idag. Fint. Jag jobbar till tio ikväll men egentligen skulle jag vilja vara i Glommers när det stänger huset för hösten. Lövkrattning, långpromenader och eld i spisen. Eller i Stenträsk, där det snöat. Oh. Men här duger också bra.

Jag bär mina nya strumpor från Lindex och stor varning utfärdas. Maskor har redan gått på overkneesockarna. Oh strumpbyxorna har stora problem med att nå upp för mina ben. Jag minns när man var liten och jämt och ständigt blev lyft i strumpbyxorna då de glidit ner. Vilket knep. Det var tider det !

Klänning: vintage
Skor: Din Sko
Strumpisar: Lindex

Idol gör mig illamående

Är det något program som ger mig The Kräks så är det Idol. Jag minns när Robinson började och folk kallade det för mobbningstv. Vad är inte Idol i jämförelse? En bekant jobbar som lågstadielärare och hon berättar hur svårt det är att lära barn att man inte får säga dumma saker till varandra. Att man inte får säga att någon ritar fult eller sjunger dåligt. Speciellt svårt blir det, när barnen på kvällarna hör vuxna säga "Det här var det värsta jag har hört" om andras sångröster.

Jag har en kompis som sökte till en av de första säsongerna av Idol. Han berättade att de hade två uttagningar. Första dagen träffade de några bedömare för en gallring. Då valde de ut de bästa och de sämsta. Dessa personer fick dagen därpå komma tillbaka och ha den stora äran att bli förnedrade! Fy så genomtänkt ruttet. Undra hur många som blev överlyckliga över att klarat första gallringen i tron att de var duktiga? När TV4 i själva verket bara ville filma idioterna.

Hur kan juryn leva med sig själv? De tjänar pengar på att vara elaka. Hjärtlöst är vad det är. Och ungdomarna sedan? Hur kan de tillåta någon att bedömma dem sådär? Det är ju precis som på lågstadiediskot när man inte fick dansa. Man stod där och hoppades att man skulle bli vald.
Men gissa vad?! Jag tycker att det är dags att folk slutar vänta på att bli valda. Slutar dansa efter andras pipa. Slutar ge andra människor makt över deras liv! Jag önskar de där ungdomarna stolthet och självkänsla. Jag förstår inte att någon frivilligt ställer upp inför den där juryn och låter sig betygsättas. Det spelar ingen roll om de får bra eller dålig kritik. För hela programiden är Fel. Elakheter och förnedring ska inte sändas som underhållning. Jag önskar att det fanns någon enda människa som kunde påpeka hur sjukt detta är!

Nu trampar jag säkert på flera ömma tår. Idol är ju mångas kvällsnöje. Men det kan inte hjälpas. Och man kan tycka att om man ger sig in i leken får man leken tåla. Men jag tycker leken suger. Jag tar avstånd från Idol. En fet bojkott över det programmet, säger jag bara. Och det här är ingen moralpanik, det är medkänsla:
Idol
ger mig The Kräks.

Push me

image1256

Push me, and then just touch me, 'till I can get my...satisfaction!

Jag lovar att använda dig i nöd och lust

image1254
image1253

Som ett led i att börja använda saker jag vanligtvis inte använder fast jag gillar, rotade jag fram den här röda väskan i förrådet. Med sött rutigt foder borde den vara en höstfavorit. Och nu ska den banne mig bli det också!!

Jag är Dina (sort of)

image1251image1252

Idag tänkte jag på Dina när jag klädde på mig. Inte just med plaggen jag valde, men för färgerna: Dramatiska, mörka, men romantiska.

Den uppmärksamme läsaren kanske ser att jag har nya skor. Fick betalt för ett jobb jag gjort och köpte skorna och strumpbyxor för slantarna. Strumpisarna var en livsnödändighet då mina är trasiga. Skorna var ett av de höstliga inköp jag tänkt göra: ett par svarta skor som går att arbeta i.  Men nej, de var inte livsnödvändiga. Jag ska inte hyckla, de var en extravagans: Ni har officiellt rätt att shoeshame me.

Skor: Din Sko
Strumpbyxor: Lindex
Klänning: (egentligen en långkjol) köpt på loppis i Porte de Clignancourt
Tröja: H&M

Medeltiden overload

Imorse vaknade jag och kände mig helt förbi av trötthet. En hel dag framför mig med Shakespears sonetter, Dante, Petrarca och medeltida ballader lockade inte. Tur att Jakob är så snäll. Gjorde frukost och jag låg där och blev omhändertagen. Sjukt bra start på dagen.

tjoff.

höstblått hemgjort

image1247


Eftersom att jag tjavar omkring i tjocksockar här hemma bjuder jag istället på en söt bild från förra veckan.
Koftan har mamma stickat.
Mössan är gjord av farmor.
Små glaspärlor är broderade på den.
Jag gillar't

ta betalt

Oh, ville bara tipsa: storligen begåvade bloggaren Hanna Fridén skrev ett inlägg om tjejer som tjänar pengar på sina hobbys. Bra initiativ. Varför ska hundratals unga tjejer gratisarbeta bara för att det är "fult" att tjäna pengar på mode?! Det som är fult är att hyckla med det. Men vill man tjäna pengar på en blogg som man lägger ner ett tjugotal timmar i veckan på så ska man göra det. Innan tjejer lär sig att ta betalt för sitt arbete så kommer ingen annan heller att se det som ett arbete värt att belöna. Är min åsikt.

välling och sovmorgon

Alltså jag vaknade vi sju i morse. Tittade på klockan och insåg att jag får sova precis hur länge som helst idag. Steg upp och öppnade ett fönster till den kalla och regniga morgonen och kröp sedan ner i värmen och somnade om. Ah. Sådant gör mig lycklig. Att få var ledig en tisdag. Att dricka sin frukostvällng i sängen medan man gör sin läxa (80 sidor nordsik kvinnolitteratur) och seda dåsa bort. Det är lyx. Jag tackar Gud. Jag mår så bra.

Vällingen jag dricker är för barn upp till tre år. Väldigt lämpligt. Exakt samma sort som jag druckit sedan jag slutade ammas. Vällingen är klart underskattad morgonföda. Det går fort och lätt att få i sig. Om man som jag mår illa av grovt bröd och liknande på morgonen, är välling perfekt. Man kan blanda i lite havrekli och mandel om man vill bli mättare.

Stor ickfaktor dock, för den som sedan tidigare är ovan vid välling. Det måste sägas.

Ur&Pen glittrigt

image1246

Dagens clips! Värsta partyclipsen jag äger tror jag. Glittrar som en hel Ur&Pen butik. Dvs, billigt! Köpt på loppis för några slantar!

efterlyser modemåtta

Jag är så less på att höra om alla klädmåsten och läsa långa inköpslistor på must haves inför hösten. Jag får ångest. Och jag betvivlar starkt att ni behöver allt det där. Jag betvivlar starkt att ni behöver fler kläder över huvud taget. Men trots att de flesta tjejer (i synnerhet modebloggare) har garderober överfulla med kläder, så tar behovet aldrig slut. Jag vet hur det är. Jag är nämligen likadan.

Men i höst har jag knappt köpt någonting. En kjol. Det är allt. Jag orkar inte. Och nu när jag har huset att tänka på så måste jag spara. Och vet ni vad? Det är en befrielse! Det är jätteskönt att inte köpa någonting nytt. Att tvingas använda de mest uttjatade plaggen i garderoben och göra någonting roligt av dem. Försöka hitta på nya kombinationer. Återanvända. Hur mycket har man inte i garderoben som bara ligger? Ärligt talat. Även om man gör regelbundna rensningar. Kvar finns ändå de där plaggen man gillar men aldrig använder. Ett bra sätt att döva det dåliga samvetet är att sätta igång och använda plaggen! Rota fram den där hopplösa halterneckklänningen. Sätt en tunnstickad polo under och en stor kofta utanpå så är du höstfin. Och har du varken tunnstickad polotröja eller oversizekofta, så kör på någonting annat i stället. Någonting som du redan har!

Varför handlar modebloggande så ofta om konsumtion? Pengar och stil har ingenting med varandra att göra. Snarare tvärtom. Ju mindre pengar, desto kreativare måste du vara för bli stylish. Jag efterlyser fler bloggare som inte bara köper nytt. Jag vet att ni finns, tjejer! Och tänk så nyskapande underbart om alla kända modebloggar bestämde sig för att inte handla några nya kläder i höst. Bara använda förra säsongens kläder, men styla dem annorlunda. Vilket statement! Och vilket slag mot konsumtionshetsen!

Jag vet att det är lite som att kasta sten i glashus när jag skriver så här. För jag vet att även om jag inte shoppar så kanske någon blir shoppingsugen av att läsa min blogg. Och då har jag ju ändå bidragit till konsumtionshetsen! Och jag vet att det kommer bli några höstköp även för mig. Och det är ok. För jag efterlyser inte modeasketism. Men modemåtta!

gammalt socker

image1245

Jag gillar min gamla sockerlåda inköpt för några tior på kyrkans second hand.

överdrivet kvinnoförtryck

När jag var i biblioteket idag tjuvlyssnade jag på ett gäng tjejer som diskuterade jämställdhet.
Den ena sade:

- Det här med kvinnoförtryck är så himla överdrivet alltså! Jag tror inte på det. Man är ju inte med offer än man gör sig. Det bestämmer man ju själv...

Åh, vad jag blir knäpp på sådana där naiva människor! Min erfarenhet är att de intalar sig sådant för att de inte orkar se sanningen i vitögat. För det är jobbigt att bära de feministiska glasögonen. Det är inte kul att inse att det finns strukturer i samhället som trycker ner människor och låser dem i sina roller. Det är mycket trevligare att påstå att alla tjejer som får lägre lön än killar helt enkelt får skylla sig själv - för "man är ju inte mer offer än man gör sig". Precis som med hemlösa, fattiga och utslagna eller?

VAKNA MÄNNISKOR!! Vi är alla offer och produkter av detta samhälle! Det är ingen konspirationsteori från FI. Vad du än gör så kommer det alltid att finnas människor som dömer dig pgav ditt kön. Det är fakta. Trist men sant. Face it! Varje individ har däremot möjligheten att själva vara förändringen som de vill se i världen. Men för att kunna det måste man först inse att förtryck finns! Det är det första och viktigaste steget. Genom att sedan inse på vilka plan man själv blivit ett offer och bestämma sig för att leva sitt liv annorlunda kan man faktiskt göra skillnad.

Att förneka förtryck är däremot som att bajsa sig själv i ansiktet. Och hur konstruktivt är det?

redovisning

image1243image1244

Idag hade jag min första redovisning. Den gick över förväntan! Har varit lite nervös eftersom det var två år sedan jag gjorde det sist. Men jag har lärt mig att hitta ett lugn när jag redovisar. Det måste komma ifrån att jag är van att uppträda i olika sammanhang. Jag spelade teater i sju år och har sjungit dubbelt så länge. Då vanjer man av sig. Tillslut finns ingen nervositet kvar. Bara oförställd glädje!

Btw, jag gillar stövlar till långkjol. Känns så 70!

Kjol: Vintage
Skor: Wedins
Strumpisar: H&M
Topp: Christina Ribel

På Fågels Bro Sch...

image1242

Jag gillar min skitastora påfågelsbrosch väldigt mycket.
Faktiskt.
Trots att den tekniskt sett inte är min utan Annas.
Faktiskt.

F'låt

Om man inte hunnit svara på kommentarer på länge kan den kännas hemskt överväldigande att börja. Så jag hoppar över det ( f'låt) och ger ett kollektivt: Tack till alla mina kära läsare.

Några av er ställde frågor. Om jag försummat att svara på dem kan ni skicka dem igen i detta inlägg, här så LOVAR jag att svara. Ok? Deal?


Åh, vad det är svårt med maten

Jag skäms att säga det, men jag kan inte ta hand om mig själv. När jag är ensam glömmer jag bort att äta. Vid tiotiden igårkväll insåg jag mitt misstag och försökte ordna till lite mat:

 • Steker champinjoner. Smakar. Slänger bort dem.
 • Smakar lite tapenade. Ställer in burken.
 • Delar en avokado, tar två misstänksamma tuggor och slänger sedan bort alltihop då det smakar funky.
 • Skivar mjukbröd som jag tycker luktar jäst. Slänger brödet.
 • Äter lite kvarglömd kikärtssallad. Undrar om den inte smakar lite funky den med? Ställer tillbaka i kylen, Utan att slänga, då jag börjar känna mig lite slösig. Tankarna på alla stackars svältande barn i Afrika gör sig påminda.
 • Kokar en kopp the.
 • Dricker en klunk.
 • Bränner mig på tungan.
 • Grinar lite.
 • Ger upp.
 • Tar en banan och ett glas mjölk och lägger mig i soffan.
Ja, livet är hårt som lillasyster. Min storasyster Anna lagar jättegod mat, och därför behövde aldrig jag anstränga mig som liten, när mamma och pappa var bortresta. Nu är jag oförmögen att ta hand om mig själv. Tur att Jakob är en typisk storebror. Som lagar mat åt mig när jag behöver äta, stoppar om mig när jag behöver sova och väcker mig när jag måste vakna.

Höstarbete och vila

image1240
image1236image1239
image1234
image1238

Idag har jag arbetat på gården. Krattat löv, plockat in kryddor, höststädat och haft det trevligt.
Men jag saknar Sixten som följt med mamma och pappa på en semester.

Jag börjar blir riktigt höstblek nu. Och jag gillar det.


Juicerecpt

image1233

God Morgon!

På helgmornarna äter man långfika och läser DN Söndag. Och så pressar man juice som blir skitagod. Mitt bästa recept är detta:

6 morötter
4 nektariner
4 äpplen
1 apelsin
1 citron
+ massa blåbär.

Kör allt i en råsaftscentrifug och drick väl kyld. Ger ungefär en liter. Och kolla in färgen, visst ser man hur nyttig den är!?

let's make up

image1232

Pleease let's Make Up!

längt

image1231

Jag tycker att September är årets bästa månad, men kan inte hjälpa att jag längtar lite till vintern hos mormor och morfar också. Längt längt!

Rätt svar?

Ok. De allra allra flesta gissade rätt. Mamman är  den blonda med "det rätta greppet" i mitten. Ni vinner hela äran och halva berömmelsen. Ta emot. Inte en människa gjorde dock en ärlig gissning på mig. Vet inte om jag ska ta det som en komplimang eller förolämpning? Är jag verkligen så omammig? Eller har ni bra koll på mitt liv?!

Hursom. Mamman Elina har en blogg tillsammans med sin man Joel. På den kan ni läsa om hur det är att vara ung, gift och småbarnsmamma. Framtida psykologstudent och en av mina bästa vänner! Elina är även klokast på jorden. Mitt samvete. Kolla in bloggen här.

En av mina närmsta vänner är dessutom Sanna. Hon var det näst mest gissade mammaalternativet. Vissa tillstod tom. att hon var lik barnet! Nåja. Sanna är i alla fall en av de coolaste, självständigaste och smartaste kompisarna jag har. Blivande justitieminister och feminist. Vad kan gå fel? Hennes blogg är här.

Tredje mammaalternativet Isabelle får sin hyllning när hon skaffar en blogg. Gör det snart älskling!

Gissa mamman?Den här kategorin kallar jag "Gissa Mamman". En bebbe, fyra potentiella mödrar. Endast en är äkta. Den som gissar rätt vinner ingenting utom äran. Men det är ju inte kattskit direkt.

Chock!

image1226


Här är en bild på när UnderbaraClara inser att hon fortfarande inte krossat patriarkatet.

slite sliten

image1225

Urs. Så otrooligt sliten idag! Sovit tre timmar. Orkade inte tänka när jag klädde på mig och for till skolan. Orkade ingenting. Blaj.

Klänning: H&M
Stövar: Wedins
Väska: 10Gruppen
Scarf: Gudrun Sjödén

Förresten: Paneldebatten gick bra igår. Moderatorn var trevliga bloggaren Try not to look so pretty. Vad hon tyckte kan ni läsa
här.

Sen kväll med buuk

Phew! Kom precis hem efter paneldebatten och sedan en lååång tjejkväll på det. 6 timmars konstant pratande och jag är hes. Det var det värt. Men vi är sådana pinsamt skötsamma flickor. För trots att vi fösökte busa till det hade jag svår ångest för hur jag ska klara morgondagen.

Systerskap är livets salt och det ska man sätta högt! Om tjejer höll ihop istället för att motarbeta varandra skulle patriarkatet strax krossas. Jag älskar mina vänner. Och nu när mina reguljära hängvänner är borta i Australien och Thailand så tvingas jag tänka nytt. Och anstränga mig. Och hänga med mina bästtjejer som jag träffar alldelens för lite. Choklad, chickflick, massor av strunt och snusk. Och systerskap. Och sorg och Gud och död och kärlek.
Elina, Sanna och Issi (varför har inte du någon blogg?)

Nu: 3 timmars sömn. Sedan ska Emma ringa från Australien. Sedan fort till universitetet och låna Spelet om Envar. Läsa det och sedan göra en redovisning. Härligt. Inte. Bra jobbat. Inte. Men ibland är det inte det bra som är bäst för en. Ibland behöver man öva på det dåliga. Jag övar.

Ingen gjord nytta


image1224image1223

Igår var jag som sagt på kalas hos Jakobs familj. Vi lekte massor av roliga lekar och kröp omkring på golvet. Jag älskar att leka!!

Idag har jag inte gjort något vettigt. Måste försöka sätta mig och förbereda inför redovisningen i morgon. Men har itne tid. Har haft maratonfika med tjejerna och ikväll är det det här som gäller. Sedan filmkväll hos Sanna.

Kjol: Vintage
Topp: Vet ej!
Skor: SkoPunkten
Tights: H&M
Armband: Köpt i Amsterdam

Mode och Etik

image1216

Ikväll är det debatt om etiskt mode! Jag är med! Om ni är i Umeå ska ni komma och lyssna tycker jag.
Här är infon. Det är sjukt gratis. Passa på. Gratis är Gott!


Decamerone och födelsedagskalas

image1215image1213

Himlen om man kunde nå den

Idag har jag haft lektioner på förmiddagen. Slutar så snuskigt tidigt! När man är van att börja vid 13 och sluta vid 19 känns det konstigt att börja vid 8 och sluta vid 12. Konstigt och bra. Lyxigt. Efter skolan la jag mig med en kopp te och läste Rolandssången och Decamerone. Nu är jag yr i skallen.

Ikväll är det födelsedagsmiddag för min Jakobs lillasyster. Och födelsedag är lika med långklänning. Det står skrivet i stjärnorna. Vet ni välle.

Klänning: Vintage
Skor: Wedins
Armband: Köpt på gatumarknad i Amsterdam.

>plocke berään<

image1212

I sommar har jag plockat:
Blåbär
Hallon
Krusbär
Vinbär
Hjortron.

Nästa blir lingon. Sedan är jag nöjd. Jag är för snål för att tacka nej när bären lixom bara ligger där i skogen till ingen nytta! Då gäller det att plocka, och det fort!

Flawless...Och Beyonce har aldrig varit vackrare. Och baddräkten/ bodyn vill jag ha!

Våga må dåligt

Ibland blir jag så less på att man alltid ska Må Bra. Jag tror inte att det är meningen att man alltid ska må bra. Alla människor drabbas då och då av jobbiga saker. Då mår man dåligt. För mig har inte det stora problemet varit hur dåligt jag mått utan att jag mått dåligt. Att jag borde vara glad istället. Obekymrad! Att jag måste tänka bort det jobbiga för att snabbt bli glad igen. Som att det dåliga var en onaturlig del av livet. Men det är det inte.

Läste en artikel om det här fenomenet för ett tag sedan: att människor inte längre klarar av att må dåligt. Har de problem så ska de fort komma över dem, så att allt kan fortsätta som vanligt. Men gissa vad, att ha det tungt ibland är vanligt. I arikeln stod det att till och med psykologerna fastnat i det här tänkandet. Man har blivit så inriktade på att få patienterna att Må Bra, att man glömmer bort att det faktiskt är normalt att må dåligt ibland. En viktig del av livet handlar om att gå igenom det som är jobbigt. Inte att skynda förbi det. Förtränga det. Arbeta bort det.

Det här får mig att tänka på en berättelse ut bibeln, andra Mosebok. När israeliterna skulle ut ur Egypten höll det på att sluta illa. Egyptierna förföljde israeliterna fram till Röda Havet. Men Gud hjälpte dem i sista stund, genom att klyva havet och låta dem gå igenom torrskodda. Man kan föreställa sig skräcken i att fly sina förföljare genom ett delat hav. Och man kan undra varför Gud helt enkelt inte lyfte upp sitt utvalda folk och satte ner dem på andra sidan havet?! Men jag tror att hela den här bibliska berättelsen är en symbol för livet. När vi möter svåra situationer är vi inte hjälpta av att någon snabbt tar oss ur dem. Det är ju skönt förstås, men vi lär oss ingenting nytt. Blir inte starkare. Och nästa gång det händer något jobbigt så står vi där igen, lika handfallna som förut. Jag tror att det vi behöver göra är att gå igenom det jobbiga, för att komma ut starkare på andra sidan. Ingen quick fix. Inga mirakelkurer. Inga snabba lösningar. Tyvärr.

Även om man inte är kristen tror jag att den här berättelsen kan vara tänkvärd. Och en annan bra sak att minnas är:
Man får må dåligt. Bara för att man är ung behöver man inte vara lycklig jämt! Även om man skulle önska det. Är man glad är det bra, men är man inte glad är det också okej. Det är lugnt, du är människa!

technicolor

image1209image1210image1211

Dagens outfit - i Technicolor!

Byxor: Cheap Monday
Blus: Vintage
Skor: Wedins
Paraflax: Lagerhouse

Löv

image1208

Löv is in the air


långa handskar

image1207

Jag gillar mina vintage sämskskinnhandskar  med pärlemorknappar  på  handleden.
Och jag gillar fina böcker från 50-talet.

Te

image1206

Hey, sis'!

Min syster gillar Te.
Jag gillar hennes skor.
Vad mer kan man säga?

Kläder: Annas Design
Foto:
Thomas Ivarsson

Jessica slaktar JewelDet här kan vara det värsta jag både hört och sett. Jessica Simpson fullkomligt slaktar min husgud Jewel och en av hennes absolut bästa låtar. Det är helt galet! Hon gör alla klassiska nybörjarfel, vilket är helt otroligt för en så rutinerad artist som Jessica ändå är. STÅ STILL när du sjunger människa! Jag önskar att min förra sångpedagog Karin fått ge henne en omgång.

Vill ni höra bra musik från en av våran tids riktigt stora textförfattare och sångerskor Jewel, laddar ni istället hem Pieces of You och This Way och Goodbye Alice in Wonderland. Till att börja med.

Mrs Harajuku hjälpte mig att klistra in youtube, och jag är lycklig som en liten gris, teknik är min svagaste sida.

Clara och Collective

image1204

Jag gästspelar med min stidagbok på
collective.se den här veckan. Jättekul! Några outfits känner ni igen, andra är opublicerade. Kolla in dem vettja!

Långben och strumporna

Fick en fråga från trevliga Ika här på bloggen angående strumpbyxor om man är lång. Well, eftersom jag antar att fler långa tjejer lider av strumpbyxeångest än vi två, så kan jag förklara för er här hur jag gör i alla fall:

Det finns inga lagom långa strumpbyxor för mig. Men jag har ändå lyckats hitta några som funkar. Mina bästa svarta kommer från H&M. 70 denier för 59 spänn. Hållbara och fina. Och ja, jag köper dem i allra, allra största storleken. Dvs XXL eller 44. De blir såklart inte snortajta, men de är den enda storleken som räcker till i benen ( jag har 34 eller 36 tum i benlängd på jeans). Strumpbyxor är inte storlekskänsliga som andra byxor och i själva verket skiljer det väldigt lite mellan en S och XXL i vidden. Det som skiljer är benlängden. Därför tycker jag i allmänhet att man kan gå upp (minst) en storlek när man köper strumpbyxor, för att man ska ha lite spelrum när de oundvikligen börjar hasa ner. På så sätt slipper man bajsa på sig känslan som infinner sig lagom till klockantiorasten.

Men ifall man vill ha super supertajta strumpbyxor som håller in magen, kan man inte kan köpa en XXL när man egentligen är en M. Hur gör man då? Vad säger ni? Vet ni någon som säljer varierande benlängder på strumpbyxorna? Jag vet att H&M gjorde det förut, men har inte sett det senaste säsongerna! Kan ni inte tipsa? Ni gör oss andra långbens en riktig tjänst!

Lillaresa

image1202
image1201image1200


Helgens lilla resa var perfekt! Vi badade i 6 grader varmt vatten. Bastade, gick långpromenader och taalaadee. Det är det bästa: Att hinna prata om allt och inget.
Sedan låg vi framför brasan och värmde våra fötter.
Tjolahop!

och när jag reser gör jag dem med stil

image1195image1198image1196image1197image1194

Igår kom vi hastigt och lustigt på att vi ska resa bort över helgen. Norrland igen. Plocka lingon och bada iskallt och allt det där som man längtar efter.

Jag gillar att resa
fint.

Kofta: Mammas hantverk
Kjol: Nûmph
Tyllunderkjol: Hemsydd
Blus: Vintage
Koffert: Farmors gamla
Rosett: Vintage
Skor: Din sko


När helvetet fryser till

Dagens värsta är den här äckliga rekamen från äckliga Tom Ford. Äckligt! Ingen stil. Ingen klass! Ingenting annat än osmakligt. Men tyvärr ett grymt bra sätt att få igång buzzet med. Av den enkla anledningen vill jag egentligen inte skriva om annonsen. Men gör det i alla fall! Vilken konstig kvinnosyn reklammakarna har är lätt att uppfatta. Men lika hemsk är den mansbild de förmedlar. För varför finns det bara ett sätt att sälja saker på till män? Jag vägrar tro att de är så fixerade vid sex att inget annat får dem att handla!

Förutom objektifierande och generaliserande åt alla håll, är den dessutom äcklig! Ja faktiskt! Varför ska allt anspela på sex? Det här översexualiserade samhället står mig upp i halsen. Ni får gärna kalla mig pryd. Jag är inte rädd för att betraktas som en trååkmååns. Men om det är att vara pryd, när man inte vill få bilder av underliv upptryckt i sitt ansikte, så säger det mer om samhället än om mig.

Jag tycker det verkar vara en skitparfym. Skitdåligt rakt igenom. Såhär måste det låtit:
- Oj, nu har vi gjort en skitäcklig parfym som luktar gammal apa och inte är ett dugg nyskapande. Men vi måste få den att sälja!
- Jag vet, men jag fick en skitbra ide! Vi gör något provocerande och nyskapande. Höhö. Vi visar upp en bild på en skrevande inoljad kvinna med parfymflaskan mellan bena. Det kommer kunderna gilla, hö hö, nöff nöff. Och de som inte gillar den kommer att klaga och ge oss maximal publicitet. Hö hö, nöff nöff. Klockrent!

Ja, det var väl fan också att ni ska få rätt! Den där reklamen kommer att gå till historien. Trots att den knappast är nyskapande. Bara så sjukt övervulgär. Tacky. Snuskig. Objektfierande. Det känns som någonting från 1998. Faktiskt.

Den dagen Kenzo börjar göra reklam för sin Flowerbykezo, uppkörd i stjärten på en man, då kan jag acceptera den där reklamen. Den dagen kommer inträffa när helvetet producerar ishalka. Tack och lov.

Porsläjn

image1193

I brist på dagens outfit ( för oinspirerad idag) kommer lite fler inredningsbilder. Ok, att vi är 50-talsfrälsta här hemma har väl inte undgått någon. Och här kommer mer:

Olika pryttlar vaser och skålar vi hittat billigt på loppis. Fina i små stilleben. Svenskt 50-talsporslin.


Bah! Fick förövrigt två så trevliga inlägg dedikerade till mig häromdagen. Skryt luktar gott när andra framför det!
Alltid lika tjusiga bibliotekarieidolen
Linda K och välformulerade Emanuel. Jag säger Tack och bock, ock ock, ja tack tack, vilket uppåttjack!

Kii öppnar webbshop

image1191

Oh. En till rolig nyhet har jag idag:

Butiken där jag jobbat (som förövrigt blivit vald till Sveriges Bästa Butik) har öppnat en webbshop! Butiken heter
Kii och de första hundra kunderna får en present. Fri frakt till 14 oktober! Och den apsnygga tjejmodellen är min kompis Filippa. Värt att kolla in bara för hennes skull.

Märkena som säljs är till största delen svenska. Rodebjer, Maria Westerlind, Bric a Brac, Marlena Ringsell, Jenny Hellström och Diana Orving. För att inte glömma Cornelia, Hope och Stray Boys. Eller min personliga favorit, den nyetablerade designern Sofia M Westin. Håll ögonen öppna efter henne! Den här och den här är någonting jag suktar efter.

Och ni, det här är ingen smygreklam. Det är helt öppen reklam. Det ni!

Lök på laxen

image1190image1192

Nu när kapitalismens köpmonster berättat för oss att tights är trött - och strumpor är rätt, kommer jag här och lägger lök på laxen. Mina finaste stumpor har jag bara betalat några kronor för. De är köpta på second hand nämligen. Där kan man hitta massor av fina strumpor, helt oanvända i sina originalkartonger. Dessa par är helt enkelt sådana strumpor. Varför betala mer när man kan betala mindre?

Och vad sägs om den kissnödiga posen?
Well, den bajsnödiga posen är trött - den kissnödiga posen är rätt.
Nu vet ni det, alla trendiga människor!!

Roliga Nyheter!!

image1188

Åh! Idag har jag en rolig nyhet!:

Jag är med i en intervju i VF idag. Helsida om min modeblogg. Läs
här vettja! En jätterolig intervju med en duktig journalist som det klickade med! I tidningsversionen är det flera bloggbilder med i artikeln dessutom. Flott!

Obs, flickan på bilden har inget med texten att göra.

Skulle. borde. måste.

Skulle ha tränat yoga idag. Skulle. Borde. Måste.
Men det gick inte.
Jag åt glass istället och bestämde mig för att det var lika bra.

Mor och Far tog mig och Jakob med på en secondhandrunda. Jag hittade ett jättefint bord i samma stil som de berömda stringhyllorna. 50-tal och dötjusigt. 30 pix.

Nu längtar jag till vårat hus. Om ca två veckor flyttar vi. Åhåhåh!

Och så vill jag att ni kikar in
Ragnhilds blogg. Väldigt rolig och egen modebloggerska. Ta en titt!

mer fyndigheter

image1187image1186

Tänkte visa upp ett annat fynd vi gjorde i farmors garage i sommras. En tjusig 50-talsbänk i teak. Flott värre. Skålen är svensk keramik från samma årtionde. Köpt för några slantar på loppis. Oh, perfect!

dagens grej

image1184

Idag var jag med min man vid havet. Vid våran vik.
Förra hösten var vi också där. Men vi verkar ha en nedrans dålig väderkarma. Finfint i stan, mulet vid havet. I alla fall var vi tvungen att hitta på något roligt idag, då sjukagnällsjuka Clara var föga underbar och behövde muntras upp.

Topp: Christina Ribel
Kjol: Vintage
Skor: Din Sko
tjo ho

Bönegrupp!

Jag nämner ibland bönegrupp här på bloggen. Ibland undrar ni vad det egentligen är för något suspekt jag håller på med. Alltså tänkte jag ta ett inlägg och berätta vad det är vi gör. Jag vet inte ifall det kommer blir klarare, eller ännu konstigare för er, men jag gör det i alla fall.

Vi är ett gäng vänner som träffas en gång i veckan. Några kände varandra innan vi började bönegruppen, några lärde känna varandra genom bönegruppen. Vi är tretton personer i min grupp ungefär. Men oftast är vi kring nio när vi ses.

Vi träffas som sagt, hemma hos varandra en gång i veckan. Då fikar vi mycket. Vi tar alltid en positiv runda i början. Alla får berätta en bra sak som hänt sedan vi sågs sist. Ibland kan det vara svårt att komma på något. Tragiskt men sant. Men det extra bra, för då tvingas man känna efter. Något bra måste ju ha hänt - jag stod ut räcker. Därefter håller någon i undervisningen. Det kan handla om allt möjligt. Vi diskuterar döden, kärlek, relationer, sorg och Gud. Ja allt som är viktigt här i livet. Sedan ber vi. Då turas vi om att be högt (eller tyst för den delen). Man kan be för vad som helst. Att någon ska hitta nya vinterskor, eller djupa, tunga svåra saker som man nästan inte förmår prata om. Utöver det så flamsar vi ganska mycket.

Jag är så otroligt glad för min bönegrupp! Att varje tisdag få träffa människor och ta sig tid att känna efter. Tänka på det jobbiga man inte vill tänka på. Prata om det roliga man glömt att uppskatta. Tänka efter. Jag önskar att alla människor fick ha en egen "bönegrupp" att gå till. Oavsett om de är kristna eller inte. Jag tror att folk i allmänhet känner efter för lite. Oftast stressar man bara på, orkar inte känna efter, vill inte känna efter. Ibland är det bra att ha schemalagd tid för det. Bönegruppstid. Min favorittid. Tisdagskvällstid.

Blev det någe klarare? Några frågor? Va?

Ikväll ska jag till kyrkan igen. Då är det Alphakurs. Vad det är berättar jag en annan gång.

Clipsspjut

image1181

Dagens Clips är jättefula och är som långa spjut som hugger en i axlarna när man sitter ihopsjunken. Bra för hållningen dock, som måste förbli rak! Kanske en produkt för TV-shop? Jag ska tipsa dem...

Gummirosetti

image1179

Blus: Tant Märta
Gummirosett: Annas Design

Det litterära testet

Linda Ks blogg fick jag länken till det litterära testet. 20 poäng av 28 möjliga gör mig helt förstörd Trots att de tröstande påstod att frågorna var svåra. I en sådan här hemsk situation, när självförtroendet är knäckt, självkänslan bortblåst, livsmeningen obefintlig och mörktet totalt, är det tur att det finns lättare test. I Frida till exempel. Sveriges största (och sämsta?) tidning för unga tjejer. Där kan man göra djupa personlighetstest och få reda på vem man är. Det är bra när man är en vilsen tonåring. Jag ska testa mig och se ifall jag är Fnittriga Frida, Snälla Sanna eller Kaxiga Karin. Hoppas jag blir Kaxiga Karin. Då ska jag ha flest c). Hoppas Hoppas!

blundar och h o p p a s

Försenat Födelsedagsinlägg

Finfina bloggen WhatAlmaWears fyllde ett år idag (Grattis!). Då kom jag på att min blogg fyllde ett år igår.
När jag bläddrar till mina tidiga inlägg inser jag hur mycket bättre bloggen blivit. Och fylls av förundran över att det ens var någon som läste den förut. Och var kommer alla 7000 läsare ifrån, som kollar in UnderbaraClara varje vecka? Vilka är ni? Vad gör ni? Vad tycker ni? Bara en bråkdel av alla besökare skickar kommentarer till inläggen. Det vore roligt att höra ifrån er andra. Skriv till mig vettja!

Pack my bags

image1178

Pack my bags and mount my horse
I'm gonna ride on into the next town

Jag gillar mina leksaksresväskor. Man kan inte resa med dem. Men de är fina ändå.

Brum Brum Bilen

image1177

Bilhalsband: Annas design
Klänning: Vintage
Fjäderhatt: Godiskungen
Läppglans: H&M

Andamanderna och Nicobarerna

image1174image1176

När det känns kallt och extra höstlikt drömmer jag mig bort till förra hösten som spenderades på bland annat på Andamanerna och Nicobaröarna i Bengaliska Bukten utanför Indien. Ja, det var flott. Och varmt.

Merfösäljningens himmelrike

image1171image1172image1173

Morgonen spenderade jag på en ansiktsbehanling jag fått av mina vänner. Snopet när jag skulle betala och hade glömt presentkortet hemma. Ajaj.

Hursom. Det finns inget som skapar sådan stress som att vara hos frisören/ hudterapeuten. Allt de säger är lag. Påstår de att min gamla hudkräm är skadlig, och att jag måste köpa en ny för att ansiktsbehandlingen inte ska vara bortkastade pengar - ja då tror jag på dem. Snacka om merförsäljningens himmelrike! Där ligger jag i lä,  trots att jag är en bra försäljare.

Dagens klädsel sitter lite konstigt eftersom jag tog vad jag hittade i killens garderob (minus väskan, kavajen och skorna).  Byxorna och farfarströjan är H&M. Skorna Vagabond. Väskan Friis och kavajen H&M. Sixten är från Bright Mornings kennel. Så det så.

Fyndet!

image1170image1169

Tänkte bara visa den tjusiga telegonbänk/skänk/bänk som vi hittade igår väldigt billigt. 50-tal med tjusigt ryggstöd i läder. Inom en kvart hade mamma klätt om dynan. Oh du händiga kvinna!

obetalbar

Idag var jag i skolan. Det var genomgång av Odyssen. Så himla roligt! Det känns som att ställa in skärpan på en kikare eller få världens länder utritade med skarp kontur. Allt blir så klart och tydligt. Att nörda in sig på ett ämne tillsammans med sin klass och en passionerad lärare som kan hur mycket som helst är underbart. Att komma till lektionerna och vara förberedd och fråga och analysera in i minsta detalj. Ingen som pladdrar, gäspar eller stör! Det är en sådan otrolig välsignelse att plugga och lära sig massor av nya saker. Oah!

Efter studenten fanns däremot inte den här kunskapstörsten hos mig. Den var släckt efter 12 års studier. Men efter att jag jobbat, rest och varit uttråkad en hel del, har den kommit tillbaka. Och känslan man får av sätta igång med pluggandet igen är obetalbar.

o b e t a l b a r

Kristen Fashionistisk Feminist...

image1168

Skrattar bäst som skrattar sist

Fotspår i sanden

En natt hade en kvinna en dröm. Hon drömde att hon gick längs en strand tillsammans med Gud. På himlen trädde plötsligt händelser från hennes liv fram. Hon märkte att vid varje period i livet fanns spår i sanden av två par fötter: Det ena spåret var hennes, det andra var Guds.

När den sista delen av hennes liv framträtt såg hon tillbaka på fotspåren i sanden. Då såg hon att många gånger under sin levnadsvandring fanns det bara ett par fotspår. Hon märkte också att detta inträffade under de ensammaste och svåraste perioderna av hennes liv.

Detta bekymrade henne verkligen och hon beslöt att fråga Gud om detta. "Herre, Du sa den gången jag bestämde mig för att följa Dig att Du aldrig skulle överge mig utan gå vid min sida hela vägen. Men jag har märkt att under de allra svåraste tiderna av mitt liv finns det bara ett par fotspår i sanden. Jag kan inte förstå att Du lämnade mig när jag behövde Dig som mest.

Herren svarade: "Mitt kära barn. Jag älskar dig och skulle aldrig överge dig. Under tider av prövningar och lidande, när du bara såg ett par fotspår - då bar jag dig.


Jesustanten

image1167

Mitt favorithalsband just nu. En stor berlock med en avbild av ett fruntimmer. Alla tror på håll att det är Jesus. Och då slår jag ju lixom två flugor i en smäll!

Fyndsväng

image1164image1165image1166

Idag hängde jag med mina paranteser på en secondhandrunda. Mor fyndade en aptjusig 50-talstelefonbänk i teak som hon ska ha i hallen. Jag såg en TV jag ville ha (sista bilden) Varför var TV-aparaterna så mycket snyggare förr? Blev sugen på att slå till. Men då jag och Jakob inte ska ha någon TV vore det ju oerhört onödigt och bortkastat. Men den är ju så tjusig! Man kanske kan ha den som sideboard? Aja.

Hur man läser en bok - liten livsguide

Jag diskuterade en dag med min underbara men smått neurotiska kompis om hur man läser jobbiga böcker. Jag framhöll att man lägger in femmans växel när man kommer till ett trist parti. Och läser förbi det extra snabbt. Min väns uppbragta reaktion var:
-Men så får man väl inte göra?
!
-Varför då? undrade jag.
-Jamen det är ju att fuska! svarade hon. Man måste läsa allt lika långsamt.

Detta gav mig en tankeställare. Vem fuskar vi inför? För vems skull läser vi trista partier i böcker lika långsamt som de roliga? Av vilken anledning tvingar vi oss igenom värdelösa filmer, utbildningar, mat, jobb och kompishäng? Vem är det som står där och iakttar, som vi måste tillfredsställa?

Ungefär världens bästa författare:
Sara Lidman, sa till mig en gång att hon brukar läsa en mening i början, en mening i mitten och en mening i slutet av varje bok. Fångar inte någon av raderna hennes intresse så läser hon inte boken. På det sättet avfärdade hon många Nobelpristagare. Det tyckte jag var fint! Så kan man göra med mycket här i livet som tenderar att ta ens energi.

Jag tror att det är så här man blir utbränd:
 • Genom att läsa trista böcker
 • Genom att tro att någon märker damråttan i hörnet
 • Genom att aldrig vara slug nog att arbeta hårt där det märks, och slappa där det inte märks.
 • Genom att alltid vara en präktig typ - till och med inför sig själv!
 • Genom att inbilla sig att världen går under utan mig

Slappna av gott folk. Läs inte dåliga böcker, gå inte på fula trender, oroa er inte över lökringar! Gör inget overkill. Var sämre och latare än ni är. Det har ni gjort er förtjänta av. Den enda person som står där och dömer er för att ni aldrig orkade läsa ut Brott och Straff är ni själva.


Fotnot: Clara läste aldrig ut klassikern Brott och Straff av Fjodor Dostojevski, som hon brukar hävda. Denna lögn uppstod när Clara skulle lämna tillbaka boken till personen hon lånat den av, och inte tordes erkänna den pinsamma sanningen: -Jag orkade inte!

Kristallen den fina

image1163

Kristallen den fina
som solen må skina,
som stjärnorna glänsa i skyn.

Läser Odyssen och grubblar

image1162

I`ve been walking around all day, thinking
I think i have a problem, I think I think too much

Mimesis

image1160


Skulle jobbat idag men blev friställd - mycket skönt då jag har massor att plugga.
Träffade Rakel i två röda för att låna hemska Mimesis av Auerbach till skolan. Terror!

Min skjortklänning från Tjallamalla blev dagens dress. Skor från Wedins och kofta - sommarens bästa fynd - från Fitfth avenue Shoe Repair, inköpt på halva halva reapriset. Gör sig tyvärr inte så bra på bild. Jamen det får duga!

I'm the hunter

image1159


I'm going hunting
I'm the hunter
I'll bring back the goods
But I don't know whenFoto: Thomas Ivarsson

Roliga nyheter!

Ok nu kommer de. De roliga nyheterna. Inte för er kanske, men för mig:

Jag har blivit med hus!
I oktober flyttar jag och Jakob in i ett sjukt fint 50-talshus. Med parkettgolv, ca 100 kvadratmeter, fönster från golv till tak och massa härliga utrymmen där jag kan ha en walk in closet. Vi får trädgård, balkong, altan och en SAL på bottenvåningen. Jag blir nu tvungen att ordna en bal i mindre skala. Too bad. Inte. Och allt detta har jag min goda vän Sanna att tacka för (tack min goda vän) som ordnat hela saken. Ibland ska man ha tur och nu var det vår tur! Centralt och nära universitetet. Jag smäller av. Funderar redan på var julgranen kan stå. Jag ska ordna glöggparty, julgransplundring och snöbollskrig på tomten. Kafferep med sju sorters kakor och höstfest i trädgården och sedan en liten liten picknick. Nere i kontoret ska jag sitta och skriva mina djupa uppsatser och sedan servera middag i vår matsal. Jag dåånar!

Jag är lycklig. Jag är bortskämd. Jag är outhärdlig!

Nya bågar

image1158image1157

Äntligen har jag fått mina nya glasögon. Med de gigantiska synfel jag har är det inte kul att förlita sig enbart på linser.

Gubbiga pilotisar blev det. Jag gillar't!

blabla

Nu ska jag iväg på jobbet. Men först ska jag göra en liten intervju. Spännande.Gratis är gott

image1156

Man brukar säga att allt gratis är gott. Och i det här fallet stämmer det faktiskt. Fick Spray Wax hemskickat från nya svenska hårvårdårdsmärket
REF att prova. Och blev glatt överraskad. Till mitt korta mjuka hår behövs en del produkter för att få liv i det. Och waxet gjorde precis det. Gav liv och spänst och gjorde det lätt att forma. Mycket enklare att applicera och få snyggt än det sedvanliga klistret på burk som jag geggar i. Liten varning dock för att applicera mycket på samma ställe. En klistrig känsla uppstår lätt. Bäst är att bara "duscha" håret lite lätt. Jamen. Just den här produkten kostar 149 kronor i butik. Överkomligt för en bra produkt.

sommarens sista blomster

image1152image1155image1153image1154

Det går dåligt med pluggandet. Somnar när jag läser Odyssen. Får snor i halsen och vaknar av att jag nästan kvävs. Troligen en sjukt  misslyckad dag (även om jag inte sett slutet). Inte en vettig sak har jag fått bortgjord.

Sista sommarblomstret är förövrigt fint. Och sorgsamt på något sätt.

Kofta: Mammas verk
Skor: Från Tant Märta
Strupisar och klänning: H&M

blodrött

image1151

Dagens clips är mina blodröda pompombollar!

Luft är ett gott påfund

Hade en hejdålunch för ett kompisgäng som ska till Thailand. Trodde inte att jag skulle ta det så hårt men när jag gick därifrån kändes det hemskt. Det är både bra och dåligt att ha så nära till känslorna som jag. Ibland blir jag helt knäpp på mig själv.

I alla fall. Jag höll på att kvävas när jag skjutsade hem tjejerna efter lunchen. Så mycket snor har jag aldrig haft i halsen tidigare. Det gick inte att andas och jag var tvungen att hoppa ur bilen och ställa mig och försöka kräkas. Lagom roligt. För några år sedan var det nära att det gick riktigt illa då jag satte kött i luftstrupen och inte fick upp det igen. Ingen fattade att jag menade allvar när jag började slå omkring mig. Tillslut förstod mamma vad som hänt och gjorde
Heimlich manöver och räddade mig. Gah. Vilket fruktansvärt sätt att dö på.

Nåja. Idag var Maria min skyddsängel. Hon hade superdropparna som gjorde att jag fick tillbaka min andning. Tack min vän. Luft är ett gott påfund.

Liten lunch med mycket kjol

image1150image1148

Två bilder bjuder jag på idag!

Tog storlunch nere på stan. Då ska man vara finklädd! Det är viktigt!

Eftersom att jag är besatt av min nya kjol hade jag den idag med. Och dessutom mitt fina spetsparaply som jag fick köpa från min chef Moa för en billig slant. Jippie!

Toppen är en danstopp med urringad rygg. Sjalen är frän Gudrun Sjöden. Strumpisarna vet jag ej och skorna Wedins. Kjolen är från Nümph.

Hot or Not ?

Alltså ibland blir jag bara knäpp av alla överspända modesidor som ska dissekera trenderna in i minsta detalj och förstöra glädjen och kreativiteten för alla andra. Som på StockholmStreetstyle.se. Där har de en debatttråd om det är Hot or Not med dragkedjor vid bensluten. Åh, Jesus. Det liknar värsta mellanstadiefasonerna. Det är töntigt med jazzbyxor i fel färg eller hårspännen i luggen.
     Jag undrar bara: Kan det inte få finnas något utrymme för individen? Kan inte folk få ha sina dragkedjor ifred? Och framförallt, måste vi diskutera detta som vore det den viktigaste frågan på jorden? Vem bryr sig ärligt talat så mycket om mode att de orkar klaga på att någon har eller inte har dragkedja vid bensluten? Finns den människan? Och i så fall, vad är det för himla fascist? Det måste ju vara den minst viktiga detaljen någonsin! Lika upprörande som ett födelsemärke under hålfoten.
     Jag tycker att det är kul att mode äntligen blivit rumsrent. Men samtidigt blir jag less på att folk skrävlar om sitt modeintresse, när det i själva verket är ett SHOPPINGINTRESSE! Man konsumerar trender som mat och läser utelistor som bibeln. Inget nytänk. Ingen glädje. Ingen kreativitet.
     Jag har skrivit det förut och jag skriver det igen: Lägg av med er fascistiska, trendkonsumerande, topplistefixerade modejournalistik! Det är Ute! Klädfascism är ute!


(I senaste H&M magazine svarar underbare stylisten Robert Rydberg på läsarnas frågor. Och han är grym! Inte en pekpinne så långt ögat kan nå)


Ordensmärke

image1147

Jag älskar mitt rosa ordensmärke. Det får mig att känna mig så kunglig och märkvärdig. Ja faktiskt riktigt högmodig.

Tack så mycket

Jag får många fina komplimanger från er läsare. Det som gör mig gladast av allt är att ni tar er tiden att sitta och skriva till mig. Osjälviska generösa och värmande komplimanger. Det är rent otroligt! Och det är inte alls sant att tjejer är sådär missunsamma som vi gillar att måla upp varandra. De tjejer som skriver till mig här på bloggen måste vara världens godaste och omtänksammaste! Det är bara vi brudar som kan slå hål på myten om den avundsjuka, backstabbing tjejen a la Valerie i Bevvan,

Igår fick jag en jättefin komplimang från en nytillkommen läsare, vid namn Klara. Tack så mycket för den! Du gjorde min dag!

skolstart

image1144image1146

Idag arbetade jag mig ur mitt sängläge, tog en dusch och blev en ny människa. Mycket sjukdom sitter i ofräscheten. Skolan var alldelles överväldigande jobbig och enkel. Fatta att vi har rast en gång i timmen.! På jobbet kan jag slita en hel dag och bara ta ut en ynkapynka 15 minutersrast. Samtidigt var skolan jättetung. Sitta och lyssna koncentrerat var det länge sedan jag gjorde. Hade glömt hur svårt det är.

Eftersom jag är sjuk som en liten gris blev det ingen storstilad skolentré. Men min nya kjol fick jag i alla fall användning för.

Kjol: Nümph
Skor, Topp: Vintage
Väska: Friis

H&Ms obesvarade kärlek

Alltså. Fick min bonuscheck från H&M häromdagen. Där stod det var jag handlat för det senaste året. Det rörde sig om ca 2 000 kronor. Det var inte mycket. Det har jag lyckats skrapa ihop genom att tvinga mitt bonuskort på alla jag känner som ska handla. Så jag får poäng. Tidigare år har jag handlat för kring 10 000 på H&M. Men H&M där jag bor blivit sjukt värdelöst. Det enda som säljs är fula lila luvtröjor med hiskeliga stjärnmöster. Inte ens H&Mtrend finns där. Bara fula fula Divided och L.O.G.G och all jäkla skit. Vi får bara bottenskrapet här. Jag går aldrig ens in där. Det är ju helt otroligt att en stad med över 100 000 invånare inte ska få ett H&M värt namnet!

När jag besöker Stockholm eller Göteborg eller varför inte Paris så blir jag alldellens knäsvag och känner mig som bonden från landet. Jag dreglar och nyper och förköper mig. Och jag har återkommande mardrömmar att jag är på Stora H&M och inte kan ta mig in. Jag springer på stan och det närmar sig stängning och jag hittar inget H&M. Jag letar och letar efter dörren. Jag förvandlas till en pyssling och når inte upp till handtaget. I vissa drömmar kommer jag i alla fall in i butiken. Och det är som att öppna Pandoras Ask. Det mest fantastiskt välsorterade undarbara utbud väntar på mig därinne. Men när jag ska betala hittar jag inte kassan.

Ni kanske tror jag skämtar. Men jag är dödligt allvarlig. H&M är mitt livs obesvarade kärlek. H&M förföljer mig i drömmarna. H&M är etsat på min näthinna. När jag slår på datorn möts jag av hånfulla bloggare som visar upp sina H&Mfynd. Jag fylls av sådan svartsjuka. Sådant hat. Sådan bottenlös sorg och saknad. H&M, varför gör du så här mot mig? Det är ju jag som älskar dig mest!

Bjussbild

image1143

Eftersom att jag själv är sjuk och inte duschat på fyra dagar blir det här en väldigt trist outfitblogg. Så då tänkte jag bjuda på en glammig bild från min tjusiga storasyster Annas portfolio istället. Håll till godo. Och ja. hon balanserar på en trave ELLE. Vi har flera års prenumerationer hemma hos far och mor. Sedär! Man ska aldrig slänga något. Det kommer till användning igen.

Design och modell : Anna L.
Foto:
Thomas Ivarsson

Desperate Houseman

Det här kan var den värsta skit jag läst på år och dar. Arma Nicklas Söderblom som dejtade Desperate Houiwivesskådisen Nicolette Sheridan (i ca 4 minuter) har skrivit en skandalbok om relationen tillsammans med Aftonbladets Magnus Sundholm. Han målar upp förhållandet som ett helvete. Bland "skandalerna" nämns bland annat att Nicolette rapade honom i ansiktet och dessutom bajsade med öppen dörr. Jamen far ända in i baljan vilken skandal!!!

Någon kanske borde berätta för Nicklas Söderblom att kejsaren är naken. Att det är han som är skandalen. Den pinsamme skyldige som borde skämmas. För hur i hela helsefyr kan man skriva en bok om sitt ex, döpa den till Desperate Houseman, nämna att Nicolette bajsade med öppen dörr och sedan avsluta med att han inte tror att han blir stämd: " Ska hon stå i en rättssal och försvara att hon bajsade med öppen dörr? Jag tror inte det."
Nejdu Nicklas, det ska hon sannerligen inte. Du ska stå i en rättsal för att du lämnade ut erat privatliv för att profitera på Nicolettes framgång. Du ska stå i en rättstal och försvara att du är en sådan rutten karatktär att du avslöjar intima detaljer om erat liv för pressen. Du borde stå i den offentliga skamvrån. För gubbe lille, som du har gjort, så gör man bara inte!

Nicklas Söderblom - Jag skulle vilja delge dig två ordspråk från min mormors outtömliga vishetshetskälla:
Svinhugg går igen! Och Synden straffar sig själv!


slagen men inte bruten

tog bilen till affären idag. Efter en tolv timmars nattkoma pgav sjukdom. Vilken pärs. träffad söta MiRakel och fick en bunt littvetenskapsböcker av henne.

jag blrjar mer och mer inse att jag nog inte kommer komma till skolan så underbart piggoch fräsch som jag tänkt mig. snarare medvetslös. imorgon följer jag mamma till doktorn också. om man får fara till onkologen när man 'r så sjuk som jag.


brra sjukdomsmat är förövrigt fiskbullar

ursäkta stavfel och frånvaro av stora boktsävr. feberyren gör sitt.

Sjuklingen

image1142

Jag är sjuk. Himla mycket apsjuk är jag. Har jobbat varannan dag den här veckan, fast jag skulle jobbat varje. En bedrift. Kändes som ett skämt när jag ringde dit i morse. Men jag kan verkligen inte jobba. Och det väldigt tjejiga dåliga samvetet gör sig påmint. Fuck of!

Dagen glammiga outfit är min morgonrock i Ku Klux Klan style. Alla av kvinnokön i min familj har sådana och vid julfrukostarna ser det ut som White Prides årsmöte. Det är inte snajsigt.

Sjuka dagar lägger man mycket patiens, pussar Sixten och äter Fishermans Friends, tills den laxerande effekten börjar värka.

Tomt

image1141

Jag samlar på fotoramar. Gamla små ramar med svulstiga bårder och mönstrat bakgrundspapper. Tomma ska de helst av allt vara. Det är fint. Och tomt.

Vilken kändis dejtar du?

Här kan man se vilken kändis man borde dejta. Genom ett enkelt personlighetstest. Jag skulle dejta Sven Wolter. Inte mig emot. Han har alltid varit trevlig mot mig. Om han bara inte var 73 år gammal utan 21 och jag inte redan mött mannen i mitt liv kunde Sven fått chansen. Fjantigt men roligt test.

pappas klocka

image1139

Jag brukar låna pappas fina klocka ibland. Köpt i Sovjet.  En minnesklocka för arbetshjältar i forna Ryssland. Hemskt. och intressant och allt.

Fresh Prince Stubbafro

image1138

Igår blev jag sugen på att locka min lugg. Som ett
stubbafro blev det. Ingen större hit alltså. Får nog ge mig till tåls några veckor tills luggen blir längre. Då ni. Då blir det locklugg av. Men ni får i alla fall se på Fresh Princeresultatet. Och skuggbilden i vänstra hörnet.

Sluta dricka flaskvatten debatten vol.2,8

Jag tycker fortfarande att sluta dricka flaskvatten debatten är hemskt intressant. Om man tänker på saker man kan vara ilsken på i samhället kommer man på en hel del. Man kan vara ilsken på multinationella företag som utnyttjar fattiga. Man kan vara ilsken på korruption inom polisen. Man kan vara ilsken på mobbning och kvinnoförtryck. Och så kan man vara ilsken på att folk köper vatten i flaska.

Men beslutar sig då för att vara ilsken på det sistnämnda. Vatten i flaskor. Man bestämmer sig för en särskild vätska som man är ilsken på. Det kanske är det alkoholhaltiga vattnet som finns i vissa flaskor. Eller det sockrade koffeinrika vattnet som finns i vissa flaskor. Eller så är man helt enkelt väldigt ilsken på vanligt vatten som finns i vissa flaskor. Argumenten lyder:

 • Det är onödigt att dricka vatten i flaskor när det ändå finns i kranen
 • Det går åt mycket energi att tillverka flaskor för vattnet.
 • Flaskvatten bör endast drickas när inget annat vatten finns att tillgå.

Allt väl. Detta går jag mycket väl med på. Men det finns fler typer av vatten i flaskor. Till exempel det alkoholhaltiga, beroendeframkallande och giftiga vatten som finns i många flaskor. Det kan man också vara ilsken på. Argumenten lyder:

 • Folk dricker ur dessa flaskor och blir ibland på fyllan
 • Folk ramlar oftare och slår sig i fyllan
 • Folk är oftare otrogna i fyllan
 • Fler våldsbrått begås i fyllan
 • Människor ödelägger hela liv i fyllan
Och sist av allt:
 • Det är vatten i dessa flaskor och vatten i flaskor är per automatik fel - det ska ju vara i kranen!

Alla dessa argument är viktiga. Särskilt det sista. Vatten i flaska är givetvis onödigt när det redan finns i kranen. Och eftersom att alkoholhaltigt, giftigt och beroendeframkallande vatten inte finns i kranen så måste de ju få finnas i flaska. Hur ska man annars få i sig det?
   Om vatten inte finns i kranen är det däremot ok att köpa det i flaska. Detta är en rimlig ekvation. Och lösningen till att få köpa flaskvatten måste således bli att man sätter alkoholhaltigt, giftigt och beroendeframkallande vatten i kranarna. Då har folk inget annat val. Då får de köpa sin Loka ifred. Och andra kan lapa öl vid diskbänken.