överdrivet kvinnoförtryck

När jag var i biblioteket idag tjuvlyssnade jag på ett gäng tjejer som diskuterade jämställdhet.
Den ena sade:

- Det här med kvinnoförtryck är så himla överdrivet alltså! Jag tror inte på det. Man är ju inte med offer än man gör sig. Det bestämmer man ju själv...

Åh, vad jag blir knäpp på sådana där naiva människor! Min erfarenhet är att de intalar sig sådant för att de inte orkar se sanningen i vitögat. För det är jobbigt att bära de feministiska glasögonen. Det är inte kul att inse att det finns strukturer i samhället som trycker ner människor och låser dem i sina roller. Det är mycket trevligare att påstå att alla tjejer som får lägre lön än killar helt enkelt får skylla sig själv - för "man är ju inte mer offer än man gör sig". Precis som med hemlösa, fattiga och utslagna eller?

VAKNA MÄNNISKOR!! Vi är alla offer och produkter av detta samhälle! Det är ingen konspirationsteori från FI. Vad du än gör så kommer det alltid att finnas människor som dömer dig pgav ditt kön. Det är fakta. Trist men sant. Face it! Varje individ har däremot möjligheten att själva vara förändringen som de vill se i världen. Men för att kunna det måste man först inse att förtryck finns! Det är det första och viktigaste steget. Genom att sedan inse på vilka plan man själv blivit ett offer och bestämma sig för att leva sitt liv annorlunda kan man faktiskt göra skillnad.

Att förneka förtryck är däremot som att bajsa sig själv i ansiktet. Och hur konstruktivt är det?

Kommentarer
Postat av: Anonym

Väldigt bra skrivet, jag håller helt med dig, hoppas inlägget lyckas påverka.
Jag har en annan fråga. Vad pluggar du för någonting nu? Visst har du pluggat Litteraturvetenskap? Är det en kurs du skulle rekommendera?

2007-09-24 @ 18:13:00
Postat av: Karin

Word!
Din blogg är förövrigt alldeles, alldeles underbar.

2007-09-24 @ 18:22:17
Postat av: underbaraclara

anonym: Vad skönt att höra! Jag läser den kursen just nu faktiskt. AB. Det är roligt med ganska tungt och dessutom är det inte jätteroliga böcker i början så det är lätt att avskräckas. Men tar man sig igenom Odyssen och Den gudomliga kommedin så börjar snart saker att hända!
Karin: TACK :D

Postat av: M

Underbaraclara, alltså du är verkligen underbara clara! Feminist och sketasnygga kläder, i love it! :-D

2007-09-24 @ 19:25:49
URL: http://www.kvinnogatan.blogg.se
Postat av: underbaraclara

M: TACK ! Det värmer!

2007-09-24 @ 20:41:49
Postat av: Maria

Man kan vara förändringen utan att acceptera förtrycket. Genom sitt sätt att vara kan man antingen bidra till eller motverka företeelser, oavsett om man insett att de finns eller inte. Om tjejen ifråga vägrar se sig själv som ett offer så kan det ju bidra till att hon vågar säga ifrån om hon blir orättvist behandlad, även om hon inte inser att den orättvisan kan bero på hennes kön, och att vara en som säger ifrån kan ju aldrig vara fel...

2007-09-24 @ 20:56:29
URL: http://pashion.webblogg.se
Postat av: underbaraclara

Maria: Ja, det har du faktiskt rätt i! Men det handlar ju också om att se när andra blir utsatta för förtryck. Och ser man inte det så kan man ju heller inte hjälpa dem.

2007-09-24 @ 21:07:57
Postat av: Sanna

Du och jag mot världen min bästa Clara!!

2007-09-24 @ 21:40:20
URL: http://sannapannan.blogg.se
Postat av: Cosmopolit

Underbart klok, som alltid. Du har så rätt. Beauty and brains, keep it up!

2007-09-24 @ 22:51:13
URL: http://cosmopolit.blogg.se
Postat av: Marie

"Att förneka förtryck är däremot som att bajsa sig själv i ansiktet. Och hur konstruktivt är det?" HAHA! Grym formulering :D

2007-09-28 @ 00:03:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback