alla goda ting är tre

image2367image2365image2364


en sockertopp
en besatt fiolspelare och en negress med barn
gör mig smått lycklig

EDIT
Jag inser att vissa tagit illa upp av ordet negress. Det här är ju en klassisk stötesten, för vad ska man egentligen kalla en mörkhyad kvinna? Ska man bara skriva mörkhyad, färgad eller vad ska man kalla det? Själv använde jag ordet negress som är ett av de absolut vackraste ord jag vet. Jag är ledsen och ber om ursäkt om jag sårat någon men är glad att diskussionen kommit upp. På så sätt kan debatt skapas om de förbjudna orden och vad man ska säga istället. Vad tycker ni att man ska kalla det för? Tar mörhyade illa upp? Bryr ni er inte? Kanske kan detta skapa  debatt och ge klarhet till alla begreppsförvirrade.Kommentarer
Postat av: Tittar bara in

Ojdå, jag tror bestämt att negress är femininum av det förbjudna n-ordet.... men vad kan man annars kalla de typiska 50-tals-figurerna?
Fina bilder, känns mormorsbekant med föremålen.

2008-04-07 @ 13:41:50
Postat av: Kim

Hej Clara. Jag har funderat på en grej.. Vad gör du på dagarna? Går du fortfarande i skolan eller jobbar du?

Postat av: Johanna

Jag är ganska säker på att afrikaner inte uppskattar ordet negress.

2008-04-07 @ 14:57:47
Postat av: lotte

johanna, du kan fortsätta vara säker på att afrikaner inte uppskattar ordet negress, för jag som halvafrikan uppskattar det absolut inte! fy clara

2008-04-07 @ 15:25:54
Postat av: besökare.

...finns andra ord som fungerar bättre. Negress är fortfarande laddat och verkligen inte passande.

2008-04-07 @ 17:02:12
Postat av: Tante Jul

Oi, er det en ordentlig sukkertopp? I originalforpakning? Jeg har bare sett en sukkertopp-form tidligere, på Antikrundan. Tenk å få alt sukkeret sitt levert i den fasongen, så fint, og så upraaktisk på samme tid!

2008-04-07 @ 17:38:08
URL: http://tantejul.blogg.no
Postat av: sandra

de kanske har rätt de som har skrivit här uppe. att det är ett laddat ord och inte okej och så.
men jag tycker också att det är fruktansvärt fint, står sig så fint i munnen, som sockervadd, karusell, trampdynor och traktor (andra ord jag gillar)

2008-04-07 @ 17:50:58
URL: http://niotillfem.tjejsajten.se
Postat av: Kristin

ordet bög är laddat. Betyder något negativt för vissa och används som skällsord. Men man måste få använda det som något objektivt också. För det som det är på riktigt. En bög. Inte dåligt och inte förbjudet att använda pågrund av att det är dåligt laddat.
Jag har aldrig upplevt ordet negress är dåligt laddat. Det är ett fint ord för en mörkyad kvinna. Och om det vore så att det vore negativt laddat, så länge man inte menar något negativt så gör det inget!

2008-04-07 @ 17:58:27
Postat av: micaela

bra med debatt tycker jag också. personligen använder jag alltid termen "mörkhyad" och påpekar åt andra att det är den "korrekta" termen. men man kan ju fråga sig varför "svarting" är fel, medan ingen reflekterar över "viting"? jag är medveten om att laddningen uppstått genom historiska händelser men varför är det så tabu?

2008-04-07 @ 18:01:55
Postat av: klara

tycker också negress bara känns fint, medan jag kan förstå om folk tar illa upp av neger. egentlgien är det väl samma sak..men. det känns inte så. men "jag som viting" kanske inte borde uttala mig heller. eh. eller?

2008-04-07 @ 18:17:42
URL: http://klrdvrdssn.blogg.se
Postat av: Sandra

Nu är jag "viting" och är väl egentligen inte tillräckligt insatt, men jag tycker att negress låter vackert, och själv, eftersom jag som sagt inte är så klar över vad ordet är laddat med, har jag absolut ingen negativ association till det.

Är överhuvudtaget emot "laddade" ord- det är så svårt att veta vad man kan säga och inte kan säga, även när det som ovan nämnde- bög. Jag säger bög, men när jag säger det är det inte laddat med något negativt. Men å andra sidan, om man tar illa upp av att bli kallad negress så ska man respektera det. Men tar alla mörkhyade kvinnor illa upp? Eller är det när vi tabubelägger ett ord som det faktiskt blir fult?

Som historien om barnet som var på en buss med mamman, och för första gången fick se en mörkhyad man. Hon pekar och säger glatt- Titta mamma, en svart man/neger/vad det nu kan ha varit. Mamman hyschar henne hysteriskt och skäms och säger att så får man inte säga. DÅ och DÄR blir det som att det vore något fult, om ni förstår hur jag menar.

2008-04-07 @ 18:37:12
URL: http://soleii.tjejsajten.se
Postat av: Johanna

Kristin
Måste fråga dig om du någonsin frågat en människa med afrikanskt ursprung om de vill bli kallad för neger el negress?
Den vita mannen har i århundraden förtryckt och förslavat afrikaner bl.a. med användandet av just detta ord, så vare sig du tycker det är fint eller inte så tycker jag du borde respektera det faktum att svarta tar illa vid sig vid användningen av ordet.

2008-04-07 @ 18:37:14
Postat av: ellen

vad är problemet!?! varför är det så svårt att förstå att neger/negress inte är ett ord med positiv innebörd och att det inte spelar någon som helst roll om "man inte menar något negativt"?!! det har faktiskt inte med saken att göra. är det så svårt att kalla någon för "en svart man" istället för "en neger"? vissa männsikor verkar envisas med att använda detta ord och jag kan endast tolka det som att man antingen är obildad eller helt enkelt inte har någon respekt för andra människor. det är också helt ointressant huruvida precis alla svarta människor tar illa upp av att bli kallade neger/negress, räcker det inte med att vissa gör det?
Sandra: nej vi förstår inte vad du menar. ett barn pekar inte på en svart man och säger "titta där är en neger" om det inte har blivit lärt att svarta människor kallas för negrer. ett barn pekar på en svart man och säger "titta där är en svart man" just för att mannen är svart och detta är ett konstaterande!

Det är endast pinsamt att med stapplande argument försöka rättfärdiga sitt användande av dessa ord när det är uppenbart(ja uppenbart!) att det har en negativ innebörd och det dessutom finns alternativ!

2008-04-07 @ 19:25:51
Postat av: anna

Varför inte skriva "en kvinna med barn" istället? Om det istället varit en skulptur som föreställde en ljushyad kvinna, hade du forfarande använt ett ord som beskrev hudfärgen?

Jag är helt övertygad om att du menade det du skrev vackert, det lyser definitivt igenom i texten, men jag tycker det är väldigt intressant att analysera såna här frågor. Funderar ofta över varför jag väljer de ord jag gör, och vilka föreställningar om världen som ligger bakom dem.

Tack för en av de finaste bloggarna förresten!

P.S. Argumentet "så länge man inte menar nåt illa så är det ok att använda nedsättande ord" är rejält självupptaget tycker jag. Hur svårt är det att välja andra ord om man VET att det finns personer som tar illa upp?

2008-04-07 @ 19:29:31
Postat av: BIKTSTOLEN

Enligt Nyamko Sabuni är svarta "vaksamma inte bara på ordet neger utan även på diskurser som anspelar på svartas lathet, dumhet, libido eller andra nedvärderande föreställningar" och "Svarta har aldrig själva kallat sig negrer. En neger är en degraderad, sinnesslö, lägre stående människa och att kalla någon neger och inte mena något illa med det är att likna vid att spotta någon i ansiktet och inte mena något illa med det."

Läs mer på http://www.aftonbladet.se/debatt/article310052.ab

Synd. Själv är jag en mörk INVANDRARE och jag har invändningar mot denna plåga som heter politisk korrekthet; här är mina fem öre:

?Neger? betyder bara ?svart? etymologiskt sett, och har således ingen negativ laddning ursprungligen.

Om vi nu har förlänat denna vackra färg (som alla andra) en stereotyp är det mycket beklagligt och vi bör rannsaka våra värderingar.

Omskrivningar tjänar bara till att tabubelägga ett folkslag.

Att "neger" började användas om afrikaner under slavhandelns dagar på ett förolämpande sätt är irrelevant. Betydelser kommer och går.

Men varför färgen är *fortfarande* ett rasistiskt skällsord borde vi tänka på.

Inga mildrande uttryck som icke-vit, afroamerikan, färglagd: det visar bara att det är känsligt att vara svart. Vill Sverige bli som USA, kryllande av eufemismer och hämningar?

2008-04-07 @ 19:30:42
URL: http://biktstolen.blogg.se
Postat av: Maja

Svår diskussion. Jag funderar på om det inte behandliungen av mörkhyade som är det dumma och att man då samtidigt använt ordet som en beteckning på vad man vill förtrycka, och därav den negativa klangen. Så gör man ju med många ord, i större eller mindre utsträckning. Flata, hora, feminist (de gånger som det tas för samma sak som manshatare), bög, cp är väl alla ord som brukas på fel sätt, eller med fel innebörd. Det finns vidare många debatter om att ta "ordet" tillbaka, med stolthet. I ordböcker står det väl "kvinna med mörk hy" om negress, ofta med poängteringen att det kan uppfattas som nedlåtande, men det är ju pga av vad andra människor har lagt in i ordet, och inte dess ursprungliga betydelse. Svårt som sagt, men det känns hemskt att de elaka ska styra världen.

2008-04-07 @ 19:31:29
URL: http://majanordstrom.blogg.se
Postat av: maria

En Höna av en fjäder! en nypa distans hade inte skadat i detta fall.

2008-04-07 @ 19:39:50
Postat av: underbaraclara

Ah. Intressanta argument. Anna: Anledningarna till att jag skrev negress var för att jag ville poängtera att hon var negress. Och att det var därför jag tyckte att hon är så vacker, kolsvart och allt. Men jag förstår din poäng och anledningen till att man fortfarande skriver mörkhyad kvinna eller kvinnlig chef är för att en vit heterosexuell man fortfarande är normen, allt annat är undantaget. Sjukt men sant.

2008-04-07 @ 19:46:25
Postat av: L

Jag känner att en av de starkaste argumenten mot att använda begrepp som neger etc. är att kalla någon för neger/negress är att placera hela deras existens i ett fack(ett fack som har så många oerhörtnegativa referenser), kallar man någon för vit/mörkhyad/
/blek/etc. etc. så är det ett adjektiv, en del av en person, något som beskriver någonting medan neger/negress är substaniv och tar över hela identieten.

2008-04-07 @ 19:49:13
Postat av: BIKTSTOLEN

Varför ska man INTE skriva "mörkhyad kvinna" för att beskriva något/någon? Att vara vit i Sverige är fortfarande normen i många regioner (bara ett faktum, inte nödvändigtvis "sjukt"), såsom att vara mörk är normen i Brasilien. Ett faktum bara. Vi brassar säger "blond/vit kvinna" utan varken trauman eller skam. Det är bara så annorlunda att det fascinerar en. Likadant i Afrika eller i Asien. Hudfärg är för mig lika naturlig att ta upp som ögonfärg. Fördomarna finns i huvudet på dem som tabubelägger sådant.

2008-04-07 @ 19:56:58
URL: http://biktstolen.blogg.se
Postat av: ellen

"Att "neger" började användas om afrikaner under slavhandelns dagar på ett förolämpande sätt är irrelevant. Betydelser kommer och går."

Endast en otroligt ignorant person kan skriva något sådant! "irrelevant"-för vem? dig? eller för de som det faktiskt handlar om?

Det handlar inte om politisk korrekhet utan om respekt. Jag kallar inte äldre kvinnor för kärringar, mörkhyade för blattar eller utvecklingsstörda för mongon eller cp:n.

"?Neger? betyder bara ?svart? etymologiskt sett, och har således ingen negativ laddning ursprungligen."

FEL. Sant att negro betyder svart på bla annat portugisiska. MEN (och det är ett stort men)i och med att detta ord började användas för att beskriva slavar så ligger det en självklar negativ värdering i det. Ordet betyder därmed inte längre "bara svart". Slavar räknades inte som människor och behandlades som djur. Den term som användes för att beskriva slavarna var neger och du/ni menar på allvar att detta ord inte har en negativ laddning?! Spelar för faan ingen roll om negro betyder svart från början när ordet som det har använts i historien har haft en HELT annan innebörd. Varför sa man inte "black people" i USA under slavtiden om det nu var färgen man syftade på? Och varför är det så svårt att säga en svart man i dagens Sverige om det nu är färgen man vill beskriva?

"Men varför färgen är *fortfarande* ett rasistiskt skällsord borde vi tänka på."

Eeh jadu,kanske för att "färgen" heter SVART på svenska och inte neger?! Det är absolut inte ett skällsord att kalla någon för svart precis som man kallar vissa vita.

Nej men för guds skull låt oss kämpa för vår rätt att kalla folk för neger!!Herregud hur skall vi klara oss utan detta ord?! Skit samma om någon känner sig kränkt för JAG tänker minsann säga neger om jag vill det, så det så!

2008-04-07 @ 20:29:59
Postat av: L

Ta tillbaka alla ord låter så bra och enkelt, men är det verkligen det?

Jag säger neger och negress och bög utan att mena det negativt på minsta sätt men om vissa tar illa upp eller inte tar jag faktiskt inte hänsyn till. Det är vad det heter och då säger jag det.

2008-04-07 @ 21:07:20
Postat av: hanna

måste man skriva att det är en mörkhyad kvinna överhuvudtaget??? en kvinna med ett barn borde räcka tycker jag.

2008-04-07 @ 21:23:27
Postat av: ellen

L: och borde jag då ta hänsyn till om du tar illa upp av att jag kallar dig en komplett idiot? det är ju vad du är och då säger jag det.

2008-04-07 @ 21:26:37
Postat av: Julia

"Anledningarna till att jag skrev negress var för att jag ville poängtera att hon var negress. Och att det var därför jag tyckte att hon är så vacker, kolsvart och allt."

Problemet är att ordet "negress" användes för att dels faställa en människas hela identitet (som slav, andra klassens medborgare etc), dels för att poängtera att "negresser" kan vara vackra "trots" att de är "kolsvarta". Förstår ni? Medan jag inte tror att det var på det sättet denna bloggare menade, är det med just detta "trots" det har använts genom tiderna. Ni måste väl förstå, att säga "neger" och "negress" är precis samma sak och jag är skapligt övertygad om att de flesta av er inte skulle säga ordet neger. Jag tror t e x inte att Clara skulle ha skrivit "en neger med barn
gör mig smått lycklig" för att sedan följa upp det med "jag tyckte att han är så vacker, kolsvart och allt". Detta har naturligtvis till en viss del med andra fördomar/normer att göra. Att "ta tillbaka" ord som dessa är en process som för många mår dåligt av på vägen för att det skulle gå att genomföra. Ordet är otroligt laddat och jag skulle aldrig i mitt liv använda det. Denna rädsla för att vara PK som jag kan ana mig till att många känner har jag heller aldrig förstått mig på.
Jag tycker Ellen säger bra saker,
och jag tycker att L som kommenterade 21:07 verkar lite osympatisk.

Och jag tycker inte att man kan ställa orden "negress" och "trampdynor" bredvid varandra och mena att dessa ord är lika oladdade som varandra.

2008-04-07 @ 21:30:51
Postat av: Julia

"Anledningarna till att jag skrev negress var för att jag ville poängtera att hon var negress. Och att det var därför jag tyckte att hon är så vacker, kolsvart och allt."

Problemet är att ordet "negress" användes för att dels faställa en människas hela identitet (som slav, andra klassens medborgare etc), dels för att poängtera att "negresser" kan vara vackra "trots" att de är "kolsvarta". Förstår ni? Medan jag inte tror att det var på det sättet denna bloggare menade, är det med just detta "trots" det har använts genom tiderna. Ni måste väl förstå, att säga "neger" och "negress" är precis samma sak och jag är skapligt övertygad om att de flesta av er inte skulle säga ordet neger. Jag tror t e x inte att Clara skulle ha skrivit "en neger med barn
gör mig smått lycklig" för att sedan följa upp det med "jag tyckte att han är så vacker, kolsvart och allt". Detta har naturligtvis till en viss del med andra fördomar/normer att göra. Att "ta tillbaka" ord som dessa är en process som för många mår dåligt av på vägen för att det skulle gå att genomföra. Ordet är otroligt laddat och jag skulle aldrig i mitt liv använda det. Denna rädsla för att vara PK som jag kan ana mig till att många känner har jag heller aldrig förstått mig på.
Jag tycker Ellen säger bra saker,
och jag tycker att L som kommenterade 21:07 verkar lite osympatisk.

Och jag tycker inte att man kan ställa orden "negress" och "trampdynor" bredvid varandra och mena att dessa ord är lika oladdade som varandra.

2008-04-07 @ 21:31:35
Postat av: Julia

"Anledningarna till att jag skrev negress var för att jag ville poängtera att hon var negress. Och att det var därför jag tyckte att hon är så vacker, kolsvart och allt."

Problemet är att ordet "negress" användes för att dels faställa en människas hela identitet (som slav, andra klassens medborgare etc), dels för att poängtera att "negresser" kan vara vackra "trots" att de är "kolsvarta". Förstår ni? Medan jag inte tror att det var på det sättet denna bloggare menade, är det med just detta "trots" det har använts genom tiderna. Ni måste väl förstå, att säga "neger" och "negress" är precis samma sak och jag är skapligt övertygad om att de flesta av er inte skulle säga ordet neger. Jag tror t e x inte att Clara skulle ha skrivit "en neger med barn
gör mig smått lycklig" för att sedan följa upp det med "jag tyckte att han är så vacker, kolsvart och allt". Detta har naturligtvis till en viss del med andra fördomar/normer att göra. Att "ta tillbaka" ord som dessa är en process som för många mår dåligt av på vägen för att det skulle gå att genomföra. Ordet är otroligt laddat och jag skulle aldrig i mitt liv använda det. Denna rädsla för att vara PK som jag kan ana mig till att många känner har jag heller aldrig förstått mig på.
Jag tycker Ellen säger bra saker,
och jag tycker att L som kommenterade 21:07 verkar lite osympatisk.

Och jag tycker inte att man kan ställa orden "negress" och "trampdynor" bredvid varandra och mena att dessa ord är lika oladdade som varandra.

2008-04-07 @ 21:31:45
Postat av: BIKTSTOLEN

Ellen: Endast en person med ett oerhört självhävdelsebehov går till personangrepp och kallar andra "otroligt ignorant" + använder sig av en överlag agressiv ton medan alla i denna tråd bollar idéer och personliga uppfattningar kring ordet "neger" - på ett civiliserat sätt.

Det är kanske så att jag inte ser det hemska bakom "neger" som du gör och min inställning är måhända färgad av mitt modersmål (jag har pratat svenska i 6 år), där negro är en färg.

Och det är absolut rätt att "neger" betyder bara "svart" ETYMOLOGISKT sett, och har således ingen negativ laddning ursprungligen", på svenska och på vilket romanska språk som helst!

Det råder inget tvivel om att ordet idag är förolämpande. Jag citerade även Nyamko Sabuni för att tydliggöra hur svarta uppfattar ordet. Det jag har velat få fram att det är ytterst beklagligt att ett oskyldigt ord har fått en sådan negativitet.

Och visst, "betydelser kommer och går"! Det är alltså upp till oss att avstigmatisera ord som i första början bara utmärker en färg.

Samma sak har hänt med den svenska flaggan; som numera nästa bara förnippas med nynasister och folkdräktsklädda människor på Skansen på nationaldagen.

Som Maja skrev, "det känns hemskt att de elaka ska styra världen".

2008-04-07 @ 21:42:11
URL: http://biktstolen.blogg.se
Postat av: karin

ett ord är ett ord. vad folk glömmer bort är att det är vi själva som laddar orden. kärring, som för många är inte det ultimata att bli kallad, sägs komma från käring, alltså någon man är kär i.
skulle vi använda negress, bög, fitta osv "i positiva sammanhang" kommer orden att bli just positivt laddade.

förövrigt. jag vet mörkhyade som är helt okej med att jag kallar dom för neger.

2008-04-07 @ 21:59:18
Postat av: Rakel

Nu har jag inte hunnit läsa igenom alla kommentarer (förlåt, men jag är stressad) Vill bara tillägga att de mörkhyade jag pratat med inte ser något negativt alls i neger/negress. Har en manlig, mörkhyad kompis som tycker (precis som Clara) att negress är ett väldigt vackert ord.
Nu, med nya perspektiv, har jag insett att det ofta är vi vita som skapar den negativa laddningen. Varför inte använda de gamla orden med en ny, positiv laddning? Att tassa på tå runt begreppen och bli nervös för hur man ska "benämna" de mörkhyade är inte heller jämlikt eller odiskriminerande.

2008-04-07 @ 22:02:23
Postat av: Rakel

Nu har jag inte hunnit läsa igenom alla kommentarer (förlåt, men jag är stressad) Vill bara tillägga att de mörkhyade jag pratat med inte ser något negativt alls i neger/negress. Har en manlig, mörkhyad kompis som tycker (precis som Clara) att negress är ett väldigt vackert ord.
Nu, med nya perspektiv, har jag insett att det ofta är vi vita som skapar den negativa laddningen. Varför inte använda de gamla orden med en ny, positiv laddning? Att tassa på tå runt begreppen och bli nervös för hur man ska "benämna" de mörkhyade är inte heller jämlikt eller odiskriminerande.

2008-04-07 @ 22:04:00
Postat av: BIKTSTOLEN

Karin och Rakel: Ni slår huvudet på spiken. Det är EXAKT det jag vill komma fram till. Neger/negress är egentligen vackra, oskyldiga ord. På portugisiska säger vi visst "neger" på ett nedsättande sätt beroende på tonfallet och "rasövertygelser", men även "min lille neger" i ett kärleksfullt sammanhang. Men det är nog så med många andra ord, även viting/vit.

Man kan visst glömma gamla innebörden från spanjorernas tid, skölja av det, måla över de fula delarna och återanvända det som något positivt som "neger" än gång var.

Jag finner med andra ord inget klander i hur Clara uttryckte sig och i sammanhanget hon uttryckte sig i. Det tyder på en avslappnad attityd mot beklagliga konventioner.

"Att tassa på tå runt begreppen och bli nervös för hur man ska "benämna" de mörkhyade är inte heller jämlikt eller odiskriminerande."

I rest my case.

2008-04-07 @ 22:18:30
URL: http://biktstolen.blogg.se
Postat av: donnasandra

Jag säger mörkhyad eller afrikan om jag ens säger något sådant alls. För mig behöver inte allt klassificeras, men mörkhyad är nog det jag skulle ha använt...

2008-04-07 @ 22:33:04
URL: http://donnasandra.blogg.se
Postat av: ellen

BIKTSTOLEN: Du ÄR ju ignorant? och det är inget personangrepp. du svarar fortfarande inte på frågan. för VEM är det irrelevant vad ordet har för laddning och historisk betydelse?!
Om du inte ser "det hemska" bakom ordet neger så vet jag inte riktigt vad jag ska säga. exakt vad är det du inte förstår?! du VILL ju inte förstå för du tycker att det är "irrelevant´"

det är helt sant att jag blir sjukt upprörd när du och andra tar sig rätten att kränka medmännsikor för att ni tycker det är "irrelevant" hur de uppfattar ordet neger/negress! detta har inget med självhävdelsebehov att göra.

återigen: neger har ALDRIG betytt svart som i "färgen svart" i Sverige eller i USA heller för den delen! det är inte ett "oskyldigt" ord. från den dagen att ordet neger började användas i Sverige så har man syftat på svarta människor inte på färgen svart! om du menar svart så säg svart!

vissa saker kan man faktiskt inte ha en "personlig uppfattning" om. det är verkligen 100% ointressant vad just du tycker att neger betyder. jag kan inte själv bestämma vad jag tycker att tex hora betyder. eller jag kanske kan bestämma att det är helt ok att kalla mina kolleger för fittor eftersom det ordet ursprungligen betydde våt ängsmark och det låter ju fint?

det är ironiskt att du använder ordet civiliserat i detta sammanhang - det finns inget som helst civiliserat i att använda sig av ordet neger år 2008!

2008-04-07 @ 22:33:28
Postat av: Johanna

Här är JAG och JAG har rätt att använda vilket ord jag vill även om det anses stötande av många, för det är MIN rättighet.
Varför är det så viktigt för er, icke svarta, att få använda ordet neger, negress? Varför? Det är ju inte direkt den största uppoffringen att byta ut ordet mot ett annat när ni vet att det finns människor som tar illa vid sig.
Ni som känner "mörkhyade" som tycker att det är ok att bli kallad neger, är dem från afrika kanske? Har väldigt svårt att tro att det. Förövrigt är det ganska intressant att alla som uttalat sig positivt om användadet av ordet i forumet hat varit vita(vad jag förstår) och att den enda som uttryckligen sagt att denne tar illa vid sig av användadate av ordet är halvafrikan (lotten).
Ni, JAG JAG JAG kanske borde lyssna på henne litegrann.

2008-04-07 @ 22:34:09
Postat av: ellen

biktstolen: du har tyvärr aldrig haft något "case".

"återanvända det som något positivt som "neger" än gång var."

utveckla gärna ovanstående. på vilket sätt var neger en gång positivt? detta påstående är direkt felaktigt.
neger/negress har aldrig varit "vackra, oskyldiga" ord. spelar dessvärre ingen roll att du fortsätter att upprepa det. och det är inte ordet negro vi pratar om nu, detta är två skilda saker.

2008-04-07 @ 22:41:04
Postat av: Elin

Har ni sett en svart människa? Det har inte jag. Människor med mörkare hudfärg än jag har finns det gott om, men jag har i själva verket aldrig sett någon som är helt SVART. Därför säger inget barn helt naturligt "titta mamma, en svart man". Också ordet "svart" är kulturellt laddat i den här frågan, och lika inlärt som neger.

2008-04-07 @ 22:47:33
Postat av: L

Detsamma till dig Ellen, det som kommer från dig låter som ren och skär idioti, även verkar du vara en mycket arg människa och det är tråkigt. I övrigt har väl ingen av oss här någon som helst uppfattning om varandra och vilket ursprung vi har så angrepp av den sorten kan vi väl låta bli att svärta ner den här bloggen med.

2008-04-07 @ 23:10:55
Postat av: M

Jag tycker det är löjligt att man inte får säga negress. Det är ett fint ord för afrikansk kvinna utan att krångla till det. Dessutom har det en speciell klang, som drottning eller gudinna. En negress är en slags urmoder, en vacker och ståtlig kvinna med stort K av afrikanskt ursprung!
Jag tycker svart eller färgad låter mer obekvämt och laddat, det blir liksom så uppenbart hur "fult" det är att inte vara vit. En person som däremot säger neger helt obehindrat utan att lägga värdering i det är för mig en människa som inte gör skillnad på "ras". Visserligen säger jag numera "afrikan" för att inte trampa någonn på tårna (dock verkar det som om det är mest svenskar som tycker de är fel?), men är uppvuxen med att det var helt naturligt att säga neger och negerbollar, och då lade vi ingen värdering i det.

2008-04-07 @ 23:12:07
Postat av: M, igen..

..För övrigt tycker jag att det är bättre att "ta tillbaka" ord i stället för att tysta dem. Om man börjar använda neger i positiv bemärkelse i stället blir det ju mindre effektivt för rasistiska människor att använda orden på ett hatiskt och nedvärderande sätt. Precis som bög, fitta, tjockis, osv.

2008-04-07 @ 23:17:36
Postat av: Fia

Ord i sig själva är inte negativa.

Så vitt jag kan se så är det en tjej som skrivit att hon tar illa upp, och alltså inte sympati-tagit-illa-upp, och det är verkligen synd.

Jag sitter här och funderar, det är svårt med värderingar och inlärning. Jag visste ärligt talat inte att neger var ett fult ord förrän jag började på gymnasiet. Uppväxt med ordspråk som "Att bli med randiga negerbarn", gått i skolan med ungdomar som kallat sig själva för negrer och aldrig själv lagt något negativt i varken ordet eller personerna det berört. Det fanns inte i min bok att det kunde vara något negativt. Så naiv var jag.

Problemet enligt mig ligger inte i användandet av ordet ifråga utan i det behov vi har av att beskriva människor hela tiden.

Hon var tjock, han var blåögd, asiat, korthårig, piercad, lång, kort, ful, snygg och så vidare i all oändlighet. Det finns värderingar i alla dessa ord, som egentligen är helt onödiga.

Vi är ju alla människor, med lika mycket värde, lika & olika erfarenheter, bakgrunder och bagage.

Diskussioner som denna bidrar bara till avstånden mellan folk, hur väl alla än menar.

Jag tror att vi alla kanske borde tänka efter innan vi beskriver andra människor, det du tar upp i en persons utseende tar du upp för att förstärka eller förklara något, och genom att göra det gör du vissa adjektiv positiva eller negativa.

Försök beskriva med egenskaper istället för utseende, så kanske vi alla en dag har slutat bry oss om hur andra, och oss själva för den delen, ser ut.

2008-04-07 @ 23:45:37
URL: http://attlevaettoliv.blogg.se
Postat av: miss xl

Jag tycker att "negresser har de vackraste sångrösterna". En negress är för mig inte bara en mörkhyad kvinna utan en extra vacker, ståtlig, formfull, mäktig, stolt kvinna!
Just i det vi förbjuder ordet och bestämmer att det är fult så tycker jag man bara IGEN dömer ut "mörkhyade". Skulle istället fler och fler människor börja använda ordet, i samband med positiva meningar (precis som clara just gjorde) så skulle ordet kunna få en helt ny mening! Nej använd ordet oftare så kanske vi kan få ett slut på
den "gamla" betydelsen.
Dock kan jag hålla med om att "neger" är för mig ett alldeles negativt ord idag för att jag ska kunna använda det. Tyvärr.

2008-04-07 @ 23:45:44
URL: http://xl.webblogg.se
Postat av: Anonym

"det blir liksom så uppenbart hur "fult" det är att inte vara vit."

Här lägger du ju själv in (negativa) värderingar, precis som vi lägger in värderingar i ordet "negress". "Negress" och "neger" har använts i många hemska sammanhang genom åren, det måste ni börja ha koll på.

Sedan kan jag tycka att det egentligen inte funkar att säga "jag känner några mörkhyade och de är helt okej med att jag säger neger" och utifrån det resonera på så sätt att alla mörkhyade tycker de orden är helt okej och acceptabla.

"Dock kan jag hålla med om att "neger" är för mig ett alldeles negativt ord idag för att jag ska kunna använda det. Tyvärr."

Men du tänker alltså fortsätta/börja att använda ordet "negress?" Jag undrar verkligen hur du får det resonemanget att gå ihop.

2008-04-08 @ 00:19:54
Postat av: Fia igen

Men seriöst, hur ofta använder ni allihopa neger/svart/negress/osv? Så hätska toner som det är här kunde man tro att ni använder det flera gånger i veckan och det måste för 17 vara omotiverat.

Jag minns inte sist jag använde varken svart eller neger, när har man egentligen behov av det? Konstiga människor.

2008-04-08 @ 00:25:40
URL: http://attlevaettoliv.blogg.se
Postat av: Nina

Min pojkvän är svart och när jag en gång nämnde negress i tron att det var ett ord för en vacker svart kvinna, så fick jag den värsta utskällningen någonsin....no more negress.

2008-04-08 @ 04:49:39
Postat av: ellen

elin: har du sett en vit människa? det är ren bullshit att svart är ett lika inlärt ord som neger. svart är ett rent beskrivande ord precis som vit.

L:det är helt sant att jag BLIR en mycket arg människa vid vissa tillfällen, detta är ett av dem. det är tyvärr helt omöjligt för mig att acceptera att du skriver "jag kallar folk för neger och tar inte hänsyn till om de tar illa upp. det är vad det heter och då säger jag det"

Alla ni som skriver "jag tycker negress är ett fint ord bla bla bla" "löjligt att man inte får säga det" osv. Varför är detta ord det enda där ni verkar skita i vad dom det handlar om tycker?! Det spelar ingen roll vad just NI tycker! Eller för den delen vad "en kompis jag har som är neger" tycker. Man kan inte välja själv vad ett ord har för innebörd hur "löjligt" ni nu än tycker detta är.

Att vissa här fortsätter argumentera för att vi ska använda ett ord som otroligt många människor blir kränkta av är för mig helt sjukt. I och med att ni gör det sätter ni er själva och ert mycket konstiga behov(?!) av att säga neger framför era medmänniskor!

2008-04-08 @ 07:29:05
Postat av: L

Neger (femininum: negress, ett äldre namn är blåman[1]) är en i nutida språkbruk kontroversiell beteckning[2] för vissa svarta folkgrupper från framför allt Afrika och i viss mån Oceanien. Ordet härstammar från spanska, portugisiska och äldre italienska negro, som betyder svart och som härstammar från latinets niger med samma betydelse, och följaktligen har inte ordet lika laddad betydelse på dessa romanska språk. Som beteckning för svarta folkgrupper började det användas i de germanska språken i och med slavhandeln med Spanien och Portugal [källa behövs] .

Negrer var från början en allmän benämning på alla folkslag med svart hudfärg, men en indelning baserad på andra kännetecken än hudfärgen ledde på 1800-talet till att man från begreppet neger skilde inte bara dravidfolken i Deccan och alla malajer utan även de australiska folken och papuaner (på Nya Guinea). Under det koloniala tidevarvet kom alltså negrer därför att mena bara de i Afrika inhemska eller i historisk tid därifrån genom slavhandel utförda svarta folken. Dock användes även uttrycken "papuanegrer" och "australiska negrer" i motsats till de afrikanska folken ifråga.

Men inte heller i Afrika ansågs vid denna tid alla mörkhyade folk höra till negrerna. De semitiska och hamitiska folken i Sahara, Abessinien och egyptiska Sudan liksom också khoikhoi och sanfolket i Kaplandet skiljdes från negrerna. Semiter och hamiter ansågs tillhöra den europida rasen medan alla de svarta folken ansågs höra till den negroida rasen.

Fram till och med 1970-talet var neger den dominerande termen för svarta personer men idag anses det av många vara ett föråldrat, förolämpande och negativt laddat begrepp och används även av somliga som ett invektiv. Andra använder det dock fortfarande utifrån uppfattningen att det är ett värdeneutralt ord. Jämför exempelvis mulatt.

Ordet blandas ofta ihop med ordet nigger. Båda orden anses vara nedsättande. Termen "nigger" eller "nigga" används dock ibland i slanguttryck, främst bland afroamerikanska män i USA.

2008-04-08 @ 08:33:13
Postat av: L

från wikipedia, det kanske kan avsluta denna diskussion, sen får var och en läsa det och utifrån det avgöra om det kan användas vidare i vardagligt språk.

2008-04-08 @ 08:34:27
Postat av: Anonym

För det mesta ter sig hudfärg irrelevant vid beskrivning av människor för mig men jag håller med Elin - svarta människor är sällsynta, liksom vita, om man ser till den faktiska "oladdade" färgen, och alltså är "svart" i den betydelsen också ett inlärt begrepp. Själv är jag ljust grisrosa (även om grisar ju kan vara svartfläckiga i en rent svart nyans).

2008-04-08 @ 11:15:01
Postat av: Mimo

Vi hade en väldigt fin byst (jag tror att man kallar en staty som slutar under brösten så) av en mörkhyad kvinna, vilken vi alltid kallade den vackra negressen. Jag tänker alltid på den fina bysten när jag hör ordet och tycker inte alls att det är negativt laddat. Men ifall andra människor tar illa upp så tar jag såklart inte ordet i munnen. Nåja :)

2008-04-08 @ 12:24:35
URL: http://mimostyle.webblogg.se
Postat av: Fatima

Oj, vilken debatt! Nu när jag läst alla kommentarer känner jag mig nästan tom. Min egen syn på saken är sån att jag reagerade direkt när jag såg att du, Clara, skrivit negress. Inte för att jag trodde att du la en värdering i ordet, men för att neger/negress gör mig mycket illa till mods. Jag är halvafrikan, och jag skulle aldrig drömma om att säga att jag är helvneger eller att min pappa är neger. Det är svårt att bara skriva det. Jag kan förstå att du Clara, och andra med dig har använt orden negress/neger utan att lägga värderingar i det. Men jag har svårt att förstå den som fortsätter efter att ha fått reaktioner oach reflekterat vidare över vad det betyder/kommer ifrån/hur det uppfattas. Jag blir arg och besviken på de som inte lyssnar på oss som faktiskt talar efter egna sårade känslor och fortsätter argumentera för "rätten" att få säga neger och negress. Varför är det viktigt? Hitta andra ord som
ligger bra i munnen om Afrikan, mörkhyad ellr svart inte är nog som vokabulär i de tillfällen etniciteten är relevant.

Ett av mina starkare barndomsminnen är hur min förskolefröken och de andra barnen pratar om hur gott det ska bli med negerbollar (på ett positivt sätt). Jag sitter tyst med en brinnande klump i magen. Jag är 6 år gammal.

2008-04-08 @ 12:25:41
URL: http://www.fatimaslillablogg.com
Postat av: Fatima

"för vad ska man egentligen kalla en mörkhyad kvinna?" Varför behöver hon ett speciellt namn? Afrikansk kvinna, mörkhyad kvinna räcker väl gott?

2008-04-08 @ 12:32:48
URL: http://www.fatimaslillablogg.com
Postat av: maria

hej intressant debatt och underbar blogg. en liten fråga, varifrån kommer tapeterna? de är jättefina:) kram

2008-04-08 @ 14:30:37
Postat av: Marie

Jag säger som Fatima, måste hon kallas för något mer än kvinna? Vad hade man kallat en vit kvinna? "En viting med barn"?

2008-04-08 @ 15:11:51
Postat av: Fia

Eftersom ingen verkar vilja ge upp den här diskussionen så måste jag säga att jag tycker det låter hemskt med Afrikan.

Det här vi och dom-tänket är otroligt. Tänk lite längre för bövelen.

2008-04-08 @ 15:20:38
URL: http://attlevaettoliv.blogg.se
Postat av: cruella

Fia, konsekvenserna av det du skriver blir lite roliga ändå. Själva föremålet Clara visar ÄR en kulturyttring med sin grund i Vi och Dem. Västvärlden fullkomligt översvämmades av exotiserande konst, "konst" och skildringar av Dem Som Inte Är Som Vi under och efter kolonialismen. Det kan vi gilla eller inte, men vi kan liksom inte låtsas att det inte fanns eller förekom.

Jag blir lite nyfiken när du tycker att även "afrikan" är ett hemskt ord. Är europé belastat på samma sätt? Indier? Asiatiskt utseende, kan man säga det?

2008-04-08 @ 15:26:52
Postat av: Anne fra Norge

Mange av de som bruker benevnelsen "neger" eller "negresse" mener ikke noe vondt med det. Men det spiller ingen rolle, man skal ikke bruke det likevel. Det er svært mange mottagere (mørkhudede, afrikanere, afro-amerikanere etc) som vil oppfatte uttrykket krenkende, ergo dropper man for høfligheten og respektens skyld å si neger/negresse. Historien og asossiasjonene til "neger" er så sterke og går tilbake til slavetiden, om det er slik at svarte på ett tidspunkt ønsker å ta ordet tilbake som bögene har gjort (homser i Norge) får være deres egen sak. Det er ikke vi hvitinger som skal kjøre det løpet.

Hva skal man si istedet ? Ikke noe galt i å si svart eller brun f.eks. Det er presist og nøytralt.

Forøvrig syns jeg Underbare Clara har en underbar blogg, og syns du er modig som åpner for diskusjonen. Vi lærer så lenge vi lever!

Anne

2008-04-08 @ 15:52:00
Postat av: Frida

M: När du skriver "Visserligen säger jag numera "afrikan" för att inte trampa någonn på tårna", i vilka sammanhang menar du då? För om du använder ordet afrikan för att beskriva en person som, i brist på bättre uttryck, är svart, då kanske du ska komma ihåg att det är stor skillnad på t.ex. en person från Marocko och en från Zimbambwe. Vita sydafrikaner borde rimligtvis också falla in under begreppet "afrikan". Brukar du även beskriva en svensk eller en spanjor som "europé" när du talarom deras utseende?

2008-04-08 @ 16:11:41
Postat av: Fatima

Fia, jag måste fråga precis som Cruella varför du tycker att det låter hemskt med Afrikan? För det är ju precis samma som Europé, Asiat os v

Tycker att Anna från Norge har väldigt bra saker att säga och vill också hålla med om att du, Clara är modig som öppnar för denna diskussion. Du kunde lika gärna ha ändrat i ditt inlägg, men istället valde du att bjuda in alla till debatt. Bra!

2008-04-08 @ 16:12:53
URL: http://www.fatimaslillablogg.com
Postat av: Maria

Jag förstår att folk kanske inte är medvetna om betydelser och laddningar. Men när man hör att människor faktiskt tar illa upp av att man använder vissa ord- varför man ska kämpa för att fortästta göra det? Det är knappast en rättighet att få använda ordet neger. Folk tar illa upp och det har en negativ laddning = sluta använd det.

Att man menar att det är ett neutralt ord pga sin ursprungliga betydelse är svårt. Ord laddas med nya betydelser och det går tyvärr inte att bortse från och hävda att man själv menar något helt annat. Ni skulle inte kalla någon för "fitta" och hävda att det var positivt menat eftersom den utsprungliga betydelsen faktiskt är våt ängsmark (vilket låter ganska vackert).

Och jag tycker också att Claras blogg är stark och vacker- och att det är bra att den här typen av diskussioner får utrymme.

2008-04-08 @ 17:04:35
URL: http://www.collective.se/
Postat av: Sandra

ellen:
Visst är det ett konstaterande, barnet pekar och konstaterar att där är en svart man, högt och på ett barns spontana och nyfikna vis. När mamman hyschar och skäms och försöker ursäkta barnet- då är det precis som att "svart man" är negativt. Neger betyder något negativt, ja, men sen tror jag också att det blir vad man gör det till. Ett ord eller uttryck blir negativt när vi uppför oss som att det är negativt eller dåligt att säga. Nu gäller kanske inte exemplet just ordet neger, som
står för något negativt, men de flesta som i vardagsspråk använder ordet vet kanske inte det. När jag växte upp fick jag lära mig att det hette neger att vara svart, och jag associerade absolut inget negativt till det.

Sen har jag en allmän fråga- jag
minns inte var jag hört detta, men att det är så att i tex USA tar mörkhyade jäkligt illa upp om man säger nigger, men tom kan kalla sig själva negro. Vad är skillnaden? Och kan man, om nu detta är sant, jämföra det med att i Sverige säga nigger eller neger?

2008-04-08 @ 17:19:41
URL: http://soleii.tjejsajten.se
Postat av: Biktstolen

Om "neger"-debatten:

http://biktstolen.blogg.se/1207667851_till_rga_p_allt_elnde.html

2008-04-08 @ 17:22:13
URL: http://biktstolen.blogg.se
Postat av: M.

"det blir liksom så uppenbart hur "fult" det är att inte vara vit."
"Här lägger du ju själv in (negativa) värderingar, precis som vi lägger in värderingar i ordet "negress". "Negress" och "neger" har använts i många hemska sammanhang genom åren, det måste ni börja ha koll på."

-Nej, det gjorde jag inte.

Frida, nej, däremot kanske jag skulle säga "fransman/franska", "tysk", "finsk" etc. Jag tycker inte att det är konstigt att säga "afrikan" eftersom det syftar på både ursprung och utseende. Varför är det så himla känsligt? Jag är ganska övertygad om att de skulle benämna mig som europé, svensk eller vit om jag kom till afrika. Vilket afrikanskt land man snackar om är för mig överkurs då jag oftast inte kan skilja på de olika dragen. Måste man det? Asiat får man ju oftast säga om man man inte vet om personen i fråga kommer från Kina eller Vietnam. Likaså kan man utan att få skäll säga att man ätit asiatisk mat, eller afrikansk mat. (Och då kan man ju undra varför vi inte bara säger mat?) Att jag själv inte benämner någon som vit eller europé är väl inte så konstigt eftersom det är norm för mig, då jag är vit och född i sverige.

Jag har en pojkvän som är mörk, hans mamma kommer från sri lanka. Om jag pratar om honom och beskriver hans utseende kan jag nämna att han har lite indiska drag. Menar jag något illa med det då? Visst är vi väl alla människor och man borde väl inte göra skillnad på folk oavsett kön eller ursprung. Men det är ju inte samma sak att nedvärdera som att beskriva. Vi är all olika och ser olika ut, men det betyder inte att man har olika värde.

2008-04-08 @ 17:23:38
Postat av: Fia

Javisst det är väl klart att man får säga afrikan när man pratar om någon från Afrika, men jag motsäger mig begreppet för att beskriva någon med mörk hudfärg.

För det första så ser inte alla afrikaner, dvs boende i Afrika, likadana ut, det är faktiskt rätt så stora skillnader.

Precis som det finns markanta skillnader mellan de olika asiatiska länderna. Här i Europa är vi ju rätt så uppblandade men även här kan man mer eller mindre gissa sig till härkomst.

Sen vidhåller jag fortfarande det jag skrev i mitt första inlägg, sluta beskriva folk efter utseende!

2008-04-08 @ 18:05:55
URL: http://attlevaettoliv.blogg.se
Postat av: Agnes

Hurra för Fatima,Anne från Norge och Maria som summerar fint det jag tycker. Om någon blir upprörd och kränkt- varför envisas?
Även om ordet har en historisk bakgrund så är det väl inte det gemene man tänker på när den hör ordet "neger".
"Jahaja, härstammar från spanska, portugisiska och äldre italienska negro, som betyder svart..."

2008-04-08 @ 18:46:26
URL: http://bortaiskogen.blogspot.com
Postat av: M

Fia, varför? Fortfarande; att beskriva någons utseende eller berätta om ursprung (träffar jag någon trevlig prick som pratar göteborgska kanske jag nämner att han/hon var göteborgare när jag berättar om det) har inte med värdering att göra. Om jag köper en ny tröja och den är rödrandig säger jag ju det. Jag berättar också gärna att jag har en sköldpaddsfärgad katt. Vad är problemet?

2008-04-08 @ 21:11:31
Postat av: Tove

Jag håller med om att ordet Negress är väldigt vackert, och jag tycker inte att det har någon negativ innebörd. Men det beror såklart hur man säger det. Varför ska man inte kunna beskriva en människa efter deras hudfärg? Hårfärg, ögonfärg, längd och allt annat som har med utseende att göra när man beskriver en människa går hur bra som helst men inte just hudfärg. Hudfärgen har väl ändå en ganska stor betydelse för en människas utseende?

2008-04-08 @ 21:27:03
URL: http://t900918.blogg.se
Postat av: Fia

M: Så om du träffar en person så känner du det relevant att berätta att den var svart? "Jag träffade en trevlig person på tåget, hon hette Maria, bodde i Lund och var svart" ? Hur kan man på allvar jämföra att beskriva en människas utseende med en tröja eller teckningen på en katt?

Jag opponerar mig mot utseendefixering och dömande utifrån uppenbarelse. Finns det anledning till att berätta om hur någon ser ut, så är det väl självklart att man ska säga det. Men relevans! är viktigt enligt mig.

2008-04-08 @ 21:38:16
URL: http://attlevaettoliv.blogg.se
Postat av: M

Fia, nej inte nödvändigtvis, jag har inte sagt att det alltid är relevant. Men på dig lät det som om det aldrig var "tillåtet".. Jag opponerar mig också väldigt mycket mot att döma utifrån utseende, men som sagt... det är inte samma sak som ett signalement på en person. (Jag hoppas du förstår att jag inte likställer tröjor med människor utan bara poängterade betydelsen av adjektiv..) En beskrivning kan lika gärna vara för att understryka hur vackert något är, som tex. Clara gjorde.

2008-04-08 @ 22:00:43
Postat av: Cecilia

själv är jag en blekfis, så jag har kanske inte rätt att uttala mig, men jag tycker att det verkar som att det finns två sidor av det här. en som handlar om vad som är "etiskt" och politiskt korrekt, kanske man kan säga, om man kan leda ordet "negress" till rasism och förtryck av mörkhyade ... men den andra sidan handlar om det rent ordestetiska, och då tycker jag att det är mycket vackrare att säga negress än mörkhyad, t.ex. sedan om man, som någon skrev, ens behöver nämna vilken hudfärg personen i fråga har, det är ju en annan fråga.

förresten läste jag ett mycket knäppare ord i en bok häromdagen.
negerarab.
NEGERARAB. det låter något det. nu var boken i fråga iofs ganska gammal, men jag undrar vad som skulle hända om aftonbladet skrev "negerarab" om någon idag?

2008-04-08 @ 22:53:02
URL: http://voix.blogg.se
Postat av: Emmi

Negress är ett fint ord, jag har aldrig sett det som något fult.
Trist att det ska vara så PK jämt.

2008-04-08 @ 23:06:29
Postat av: jess

Grejen med ordet negress är ju också att det visar att man har ett behov av att kategorisera svarta kvinnor utifrån att de är just negrer och kvinnor, ordet visar på ett dubbelt exotiserande. Det finns inget begrepp för att kategorisera vita kvinnor, de heter inte "vitesser" eller liknande. Visst kan människor av kvinnligt kön betecknas utifrån de land/område de kommer ifrån, svenskor eller afghanskor eller kenyanskor, men i det ligger ingen beskrivning av hennes hudfärg, och specellit inte en nedsättande beskrivning av hennes hudfärg. Med negressen är inte hennes nationalitet det viktiga, utan det som definierar henne är att hon är neger, vilket har helt andra konnotationer än ordet svart.

Clara, du undrar "vad ska man egentligen kalla en mörkhyad kvinna". Tja, du svarade just på det, varför inte mörkhyad kvinna vid de tillfällen då man tycker att hennes hudfärg är relevant att påtala.

2008-04-08 @ 23:23:24
Postat av: jess

Emmi: du har verkligen inte läst inläggen ovan va? Det spelar ingen roll om du tycker ordet är fint. Jag kanske tycker homofil eller stjärtgosse är fina ord för homosexuella män, men det betyder ju inte att jag har rätt att kalla dem det. Om någon tar illa upp av ordet jag använder om dem så är det ju bara rent jäkla ohyfsat av mig att fortsätta använda ordet ändå. Du skulle väl inte killa att kallas kärring eller kjoltyg av vem som helst bara för att den personen tycker att det är prima benämningar på kvinnor?

2008-04-08 @ 23:28:45
Postat av: M

Jess, det spelar visst roll om hon tycker ordet är fint, det är hennes åsikt och åsikter spelar roll! Därmed inte sagt att hon måste använda det (vilket hon aldrig sa att hon gjorde, hon sa bara att hon tyckte det var fint..) Vad jag associerar med ett ord eller något annat kan ingen nånsin ta i från mig eller säga att det är fel, ens egen upplevelse är ens egen. Däremot kan man respektera om andra tar illa upp och använda det annat ord i stället.

Det stör mig att människor som är så PK och duktiga på att säga vad som är rätt eller fel samtidigt är så intoleranta och inför andra människor åsikter eller intryck.

2008-04-08 @ 23:57:52
Postat av: Paulina

Tycker att ordet negress är fint. Annars säger man väl afrikan. Afrikansk kvinna? Man kan ju fråga sig varför
man sätter ord på det... läste bland vissa kommentarer att man skriver ju inte "vit" om det hade varit en vit kvinna. Men jag kan tänka mig att i Afrika så säger man inte bara "kvinna" när man ser en vit kvinna, utan där säger man nog något om färgen också. Det som är annorlunda/exotiskt vill man ofta sätta ord på... vet inte om det är fel dock.

Men i ditt fall tror jag du skriver ut negress, för det finns en anledning till du gillar prydnadssaken. Kanske för du gillar ansiktsformen? Men om du hade skrivit om en afrikansk vän du hade så hade du ju inte skrivit "idag har jag varit med min kompis ida, hon är negress"... det är ju stor skillnad.

2008-04-09 @ 08:27:23
URL: http://bryno.blogg.se
Postat av: Anonym

M: Det går inte att ha en diskussion utan att vara övertygad om rätt och fel. Förstår du? Att man inte kommer överens och påtalar att den andra har fel är ju grunden för debatt, annars kan vi ju alla bara sitta tysta och låta folk slänga omkring sårande ord som de vill.

2008-04-09 @ 08:50:23
Postat av: Frida

Fine, alla ni som inte ser något negativt i ord som negress eller neger och därför använder dem, gör det, men då ska ni heller inte bli förvånade eller stötta om folk tar illa upp. Hur ska de som känner sig kränkta av en sådan benämning veta att ni bara menar att de har mörkare hudfärg än majoriteten av svenskarna?

2008-04-09 @ 09:06:16
Postat av: Anonym

Alltså det är sant, vad ska man kalla mörkhyade? Ordet negress eller neger behöver inte vara nåt negativt, isåfall kan ju mörkhyad va lika negativt det, vi blir ju kallade vita, då kan vi ta illa upp också då isåfall..

2008-04-09 @ 09:25:33
Postat av: Nina

Det var jag som skrev inlägget här ovan :P

2008-04-09 @ 09:26:12
URL: http://ninawikizz.blogg.se
Postat av: Cruella

Nina och andra som vill relativisera: Läs på lite om vad ett ord som neger och negress stått för genom århundraden av förtryck ELLER för all del hopplöst romantiserande av diverse påstådda karaktärsdrag och kom sedan och säg att det är neutralt.

2008-04-09 @ 11:10:31
Postat av: jess

M: visst, naturlugtvis får man tycka vilka ord man vill är fina, och jag drog (väl snabbt) slutsatsen "tycker ordet är fint=använder det". Å andra sidan så är ord mycket mer än hur de låter, och om man förstår vad ord som neger/negress har för historia så kanske man inte tycker att de är lika tjusiga längre.

Jag tycker inte att det är intolerant av mig att inta vilja att folk ska använda ord som är sårande/kränkande, oavsett hur fint de tycker att dessa ord låter. Naturligtvis är ens egen upplevelse ens egen, men man måste ju också förstå hur andra människor tolkar sådant som du säger och tycker, och deras upplevelser (alltså uppfattningen om ordet) kanske inte stämmer överens med din uppfattning.

2008-04-09 @ 12:01:35
Postat av: Sandra

Varför måste man överhuvudtaget märka kvinnan? Det räcker väl att säga en kvinna med ett barn. Tycker det är onödigt när man talar om människor och måste förtydliga deras hudfärg/ursprung (om det inte har relevans för det man talar om).

Naturligvis säger jag aldrig "neger", det är sprunget ur en hemsk tid då vita utnyttjade svarta.

2008-04-09 @ 16:02:14
Postat av: Shaleeka

Mycket roande läsning - speciellt eftersom så få kan uttala sig om hur det känns att bli kallad "negress" :-)

Bägge mina föräldrar kommer från afrika, och själv är jag också "svart som natten" och har ingenting emot att bli kallad "negress", men däremot gillar jag inte att bli kallad "afrikan" - jag är SVENSK.

Hur det känns att bli kallad "neger" beror på vilken värdering den som säger det lägger i ordet, och det känner jag nästan alltid. Man känner på sig vilka som gärna hade lagt till postfixet "-jävel" när de säger neger.

Nu kan ni få återgå till era hårklyverier och politiska korrekthet, jag ska ut och njuta av vårsolen istället...

2008-04-09 @ 16:16:57
Postat av: Sanna

Äh, kom igen! Har en del vänner med utländskt ursprung, de drar skämt om olika religioner och kulturer utan att skämmas. De tycker snarare att vi, svenskar är löjliga och fega som inte vågar skämta om sånt och alltid ska vara så korrekta. Tack för mig. Hej

2008-04-09 @ 21:30:24
Postat av: Anonym

Men snälla people, släpp er ständiga rädsla över att vara pk. Det är inte dåligt att vara pk. Mainstream sure, men det som är mainstream brukar vara vanligt folkvett och sådant är ju alltid bra.

2008-04-09 @ 21:46:56
Postat av: way

inte orkat läsa igenom allt men dock, en sak. hade kvinnan varit vit/grisrosa hade du antagligen bara skrivit en kvinna med barn. normen för dig mao. detta kan man vända sig mot! varför alltid säga, hanna på mitt jobb e gay. många skulle aldrig säga jeanna på mitt jobb e hetero. ungefär samma sak som detta.

2008-04-11 @ 14:25:32
Postat av: Biktstolen

way: a propå homosexuella och att "alltid säga hanna på mitt jobb e gay", läs gärna:

http://biktstolen.blogg.se/1204840315_nr_homosexuella_vnner.html

2008-04-11 @ 23:06:10
URL: http://biktstolen.blogg.se
Postat av: leopardia

men en besatt fiolspelare går hur bra som helst att säga? ;)
nä, men min tanke var först att själva konstverket kanske hette 'negress med barn', det ser ju ut att vara från kanske 50talet och då var ju, tyvärr kanske, språkbruket ett helt annat...

2008-04-14 @ 18:42:05
URL: http://leopardia.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback