Typiskt;

image2099


Hörde på Studio Ett idag när jag lagade mat. De diskuterade hur den Svenska OS-truppen ska förhålla sig till diktaturen Kina när de tävlar i OS i Peking. Moderaten Göran Lindblad och Stefan Lindeberg från Svenska Olympiska Kommittén diskuterade de alternativ som finns. Göran ville att svenskarna skulle bära små pins där det stod Frihet och Demokrati. Det kunde inte Stefan Lindeberg gå med på. Motiveringen var att idrottarna skulle fokusera på sin tävling och inte på mänskligt lidande.

Vi svenskar är allt riktiga hjältar! Vi kan eventuellt bära pins när vi idrottar i ett land som avrättar fångar utan rättegång. Hurra för oss! Vi kan eventuellt bära pins när vi sover i de lyxhotell som står uppsmällda i OS-byn. En by som byggts genom att riva tidigare bostäder, utan att ge ägarna ersättning. I diktaturen Kina kommer svenskarna sätta ner foten genom att eventuellt bära en liten tröjknapp med Frihet och Demokrati inristat. Det luktar revolutionssuccé. Inte.

Om Sverige inte var ett sådant rövslickande land som vi faktisk är hade vi kunnat göra skillnad. För istället för tröjpins borde vi diskutera en regelrätt bojkott. Hur kan världens största evenemang få gå av stapeln i ett land som kränker mänskliga rättigheter? Hur kan Sverige ställa upp på det? Och varför är svenska politiker så noga med att poängtera Frihet och Demokrati! när det gäller sport samtidigt som de exporterar och importerar varor till samma land för miljarder kronor utan att blinka.

Jag tycker att våra försök till att "sätta ner foten" är pinsamt lama. Vi skulle lika gärna kunna be svenska OS-truppen viska till sig själva Frihet och Demokrati, när de sitter med dörren låst och skiter i Peking. Det skulle få samma effekt. Nämligen ingen.

Kommentarer
Postat av: Xahra

Måste bara fråga... har inte din syster någon blogg...?

Postat av: bump

Väl rutet!
Håller med om varje ord. och har därmed inte heller något mer att tillägga.

2008-02-21 @ 19:09:02
URL: http://bump.blogg.se
Postat av: J

Kanske borde börja med att bojkotta USA med tanke på att de är primärt ansvariga för den världsordning som förstärkt underordningen av hela det södra halvklotet? De har nog ihjäl flest åtminstone (inte för att Kina är ngt halleluljaland men ibland så är reflektionen så ensidig eftersom det är så himla lätt att bara se vad som anses vara en diktatur under ett viss hegemoniskt synsätt).

2008-02-21 @ 19:10:40
Postat av: underbaraclara

Xarah: Åh tyvärr inte
Bump: :)
J: Det håller jag med dig om till punkt och pricka. Bra synpunkt dära!

2008-02-21 @ 19:14:07
Postat av: maria

kunde inte sagt det bättre själv..

Postat av: Sara

Ja, det är ganska sorgligt tycker jag. Jag blir så förvånad varje gång som människor blundar så mycket för verkligheten. Och när de inte förstår, att genom att göra det, så kommer de själva må så mycket sämre. Det är först när man kan öppna ögonen, acceptera omständigheter och sedan agera utifrån det, som man verkligen kan leva ett liv på riktigt. Känna riktiga, starka, känslor. Och leva i lycka!!!
Kärlek till dig, Clara.

2008-02-21 @ 19:32:26
URL: http://blissara.webblogg.se
Postat av: Åsa

När jag hörde att Mia Farrow ville att tex den svenske kungen skulle skippa att åka till Peking så tänkte jag "aldrig, aldrig att hovet skulle göra en sån grej, det gör inte vårt land".

Håller med om tanken på att vi kanske skulle bojkotta USA. Fast med de flesta i vårt lands livsstil är det nästan omöjligt...

2008-02-21 @ 21:38:49
URL: http://stillnatljus.blogg.se
Postat av: Anna J

Det som är bra med att OS arrangeras i Kina, och uppmärksamheten därav, är att många fler kommer att få insikt om både de positiva och de negativa sidorna av landet. Kina är så mycket mer än bara kommunism och billiga plastvaror. Alla länder, inklusive Kina och USA, har fler vinklar och vrår än de vi känner till.

2008-02-21 @ 23:06:02
Postat av: Emilia

Precis, väl rutet!

2008-02-21 @ 23:39:40
Postat av: Karolina

"Frihet och demokrati"?... Varför känns den här insatsen så svensk? Suck. Du skriver klokt Clara, och det gör även J.

Haha, är det något jag verkligen inte kan få det minsta intresse för är det sport på TV. Så för min del kan vi skippa OS helt och hållet=P

Jag måste även säga, Clara, att jag inspireras något otroligt av din blogg och dina vackra bilder! Du verkar vara en så sympatisk människa!

2008-02-22 @ 01:16:28
Postat av: Astrid

Håller med om att det var ett löjligt förslag det där med pinsen.. Men vad jag vet är det inget land som tänker bojkotta OS, Sverige är knappast ensamma om att vara fega i den här frågan. Kina skulle aldrig ha fått OS från början. De skulle haft kravet på sig att först upphöra att bryta mot mänskliga rättigheter, sen kunde de ansöka om OS.

2008-02-22 @ 10:08:04
Postat av: ylet

Ja jag hörde samma sak. Jag reagerade också på att det är så lamt! Jag menar, en pin ("som våra killar och tjejer inte får ha för det står i osstadgarna att man inte får ägna sig åt agitation och propaganda") hur svenskt är inte det? Visst det är inte de aktiva som valt att os ska hållas i Peking i år så det är fel att de ska behöva straffas för det, men HUR kunde det hamna där? Var ska det hållas 2012? Nordkorea? Nej justa ja det måste väl vara en annan kontinent så varför inte Tchad? Ja jag blir så trött. Och givetvis kommer hovet åka dit. Och säkert kommer de aktiva säga att det är förskräcligt att det är som det är i Kina och att folks bostäder ha rivits för att ge plats åt os osv. Men det känns så. Lamt.

2008-02-22 @ 11:59:59
URL: http://ylletfilosoferar.blogspot.com/
Postat av: lin

Kinas övertramp på de mänskliga rättigheterna är vidriga.

Jag tycker att bilden som ges av Kina är skev, på många sätt. Vissa saker är så mycket värre än vad som ges sken av i media, andra saker bättre.

Ola Wang skrev en bra krönika där han beskriver "uppröjningen" inför OS. Han pekar på att Kina inte är ett unikt fall. Han skriver att det finns straffläger som drivs av privata(!) entreprenörer i det här landet. Vilket jag antar i längden fungerar som billiga
producenter av varor som exporteras till Väst. Läs här: http://www.svd.se/sportspel/nyheter/artikel_767909.svd

Jag tror att OS kan bidra till mycket positivt för Kina. Det ger människorna här möjlighet att få nya perspektiv på tillvaron, människor får utbildning i engelska som kan leda till en uppluckring av den språkbarriär som förhindrar viss kunskapssökande.

2008-02-22 @ 16:22:55
URL: http://saintssmileshyly.blogg.se
Postat av: maja

jag kunde inte hålla med dig mer. bra skrivet.

2008-02-22 @ 20:58:04
Postat av: Johannes

Det är ju störtlöjligt. Man kan ha vilket företag som helst på tröjan... Men frihet? Det säljer inte.

2008-02-22 @ 22:20:08
Postat av: ingrid

tycker precis som flera andra skrivit att Kina inte borde fått arrangera OS överhuvudtaget. Det som även gör mig upprörd är när man hör personer från svenska olympiska kommittéen men även idrottare som hävdar att man inte vill/bör/kan agera för att idrott inte är politik. jag tycker inte överhuvudtaget att det argumentet stämmer. att ge os till kina är politik eftersom det signalerar att man tycker att kina är "rätt" lsnd att arrangera spelen.att resa till kina och tävla är också en politisk handling eftsom man godtar att spelen utspelas i kina!!
tack i övrigt för en underar blogg clara!

2008-02-23 @ 16:24:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback